Ha böngészett már okos otthon témában, akkor biztosan találkozott már azzal az információval, hogy 3 féle intelligens készülék létezik. Az egyik a Wi-Fi alapú, a második a ZigBee, ami rövidebb hatósugarú, mint a Wifi, de ugyanolyan elven működik. A harmadik féle okos készülék pedig a Z-wave segítségével kommunikál. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Z-wave működését és előnyeit!

Mi is pontosan a Z-wave?

A Z-wave alapon kommunikáló eszközök rádióhullám segítségével, mind két irányban képesek egymásnak információt küldeni. Ha rádióhullámos eszközöket helyez el otthonában, akkor egy tablet, okos telefon vagy PC segítségével, vagy esetleg a hangjával is hangvezérlés esetén, képes irányítani az összes szenzor és kapcsoló működését. A Z-wave-et használó eszközök, például zárak, lámpák, termosztátok kommunikálnak egymással és a központi rendszerrel, így képesek kiszolgálni a felhasználó összes kérését. Akár egyetlen egy érintéssel biztonságossá, energiatakarékossá, vagy kénelmesebbé teheti lakását.

A Z-wave termékek Dániából, Koppenhágából származnak, és már az első generációs termékek célja is az volt, hogy elősegítse az eszközök közötti átjárhatóságot. Ezáltal nagyobb megbízhatóságot, több választási lehetőséget, és jóval nagyobb biztonságot biztosít a felhasználóknak. A használója tartózkodhat éppen a lakásban, az utca másik felén, vagy az irodában, ezek a rádióhullámos készülékek 100%-ban gondoskodnak otthonáról.

A Z-wave eszközök előnyei

Z-wave készülék előnyei

Kiemelt adatbiztonság

Ezek az eszközök ugyanazt az adatvédelmi rendszert és kódolást használják, mint a fejlett online bank hálózatok. A rádióhullám, és az io-tec kivitelezésének egyedisége az, hogy az adatok a ház saját rendszerén belül maradnak, ellentétben más internetet használó eszközökkel. A Wi-Fi-s készülékek esetében például, a szenzorok által mért adatok, illetve a parancsok, áthaladnak a gyártó cég, vagy más tulajdonban levő szervereken, ami lehet akár a világ másik végén is. Mivel az adatok kijutnak a ház falain az Interneten keresztül, így könnyebben feltörhetővé válik a rendszer, és ellophatóvá válik az adat.

Z-wave esetében nem kell hasonló incidensektől tartanunk, hiszen a rádióhullám alapú kommunikáció nem törhető fel. Illetve mivel az eszközök egymással kommunikálnak, és a hullámok soha nem hagyják el a házat, biztonságban tudhatja személyes adatait.

Garantált választék

A Z-wave termékek arzenálja hatalmas, így biztos lehet benne, hogy ha erre típusra teszi le a voksát, megtalálja az elképzeléseinek megfelelőt. Több mint 2400 otthon automatizációs termék érhető el a piacon, így biztosan elérhető az Önnek megfelelő stílusú, árú, funkcionalitású, vagy színű eszköz.

Megbízható és egyszerűen felszerelhető

A Z-wave eszközök már több mint 10 éve megtalálhatóak a piacon. Ezalatt az idő alatt nagy karriert futottak be, hiszen világszerte okos házakkal foglalkozó cégek közül 10-ből 9 ezt a technológiát használja. A legnagyobb partnerei közé tartozik az LG, Silicon Labs, Jasco, ADT, és még rengeteg más.

Egyszerű felszerelésének és üzembe helyezésének köszönhetően a kivitelezés gyorsan elvégezhető. Mivel használatához egyáltalán nem kell újra-vezetékelni a lakást, vagy átalakítani az elektromos hálózatot, már az elhelyezése után képes ellátni funkcióját.

okos otthon Z-wave

Vezeték nélküli megoldás

A Wi-Fi-s és Bluetooth-os eszközökhöz hasonlóan, a Z-wave eszközök is vezetékek nélkül kommunikálnak. Emiatt, kivitelezésükkor nem kell kompromisszumokat kötnünk, átalakítanunk terveinket, vagy azon gondolkodnunk, hogyan rejtsük el a kábeleket. Stabil jelerősséget a nap minden percében képesek fenntartani az eszközök, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy bizonyos kéréseink nem jutnak el megfelelően a szenzorokhoz, vagy a központi vezérlőhöz.

Környezetbarát és energiatakarékos

Fontos Önnek környezete, illetve a rezsiköltség? A Wi-Fi-s eszközökkel ellentétben, a Z-wave készülékek sokkal kevesebb energiát használnak fel. Az akkumulátor élettartalma több év, így meglehetősen csökken az eszközökre fordított pénzügyi ráfordítás. Sőt, cégünkkel 5 év garanciát vállalunk az általunk beszerelt termékekre, ami extra lelki nyugalmat ad a felhasználónak.

Mégis hogyan működik a Z-wave?

A Z-wave készülékek egy hálószerű hálózati topológián alapulnak. Ami azt jelenti, hogy minden egyes nem akkumulátor alapú eszköz jelerősítőként funkcionál. Ezáltal minél több eszköz van a lakásban, annál erősebbé válik maga a hálózat is. A rádióhullámok egyszerűen átjutnak a padlón, plafonon vagy a falakon, de ez az intelligens megoldás arra is képes, hogy megkerülje az útjában álló akadályokat egy erőteljes, egész házra kiterjedő hálózat érdekében. Minden egyes készülék hatótávolsága nagyjából 50 méter. Viszont a legjobb lefedettség biztosítása és a maximális komfort és funkcionalitás érdekében 30 méterenként javasolt 1-1 készülék elhelyezése.

Ön is szeretne Z-wave eszközöket otthonába? Látogasson el webshopunkra, ahol kedvére válogathat kínálatunkból!

Viszonteladóvá vagy kivitelezővé válna? Cégünk partnereket keres több ezer lakás kivitelezéséhez! Érdeklődjön ügyfélszolgálatunkon a szerződési feltételekről.