Ha már hallott az okos otthon eszközökről, akkor arról is olvashatott már néhány információt, hogy ezek a smart tárgyak különböző protokollokat, vagy csatornákat használnak az egymás közötti kommunikáció érdekében. Ha ez mégsem cseng ismerősen, akkor a mostani cikkünkből megtudhat mindent, amit ezekről az eszköztípusokról tudnia kell.

Alapvetően 3 eltérő működéselvű okos otthon eszközt különböztethetünk meg egymástól. Ezek nem mások, mint a Wi-Fi, a Zigbee, és a Z-wave. Ezek a protokollok, vagy csatornák, azt határozzák meg, hogy milyen rendszeren alapul az eszközök közötti kommunikáció. Nézzük meg őket egyesével, hogy amikor lakásához intelligens termékeket keres már tudja, hogy melyik lesz Önnek a legjobb megoldás.

Rádióhullámos kommunikáció: Z-wave

A Z-wave egy olyan rádióhullám alapokon nyugvó vezeték nélküli protokoll, ami alapvetően az okos otthon rendszerek miatt lett kifejlesztve. Ez az alacsony energiaigényű kommunikációs csatorna lehetővé teszi az intelligens eszközök közötti folyamatos kapcsolatot, a saját otthona hálózatán belül. A rendszer kialakításához szükséges egy központi egység, ami az internethez csatlakozik. Ez az egység dolgozza fel a szenzorok által érzékelt adatokat, és az előreprogramozott beállításoknak megfelelően kiadja a vezérlőknek az utasításokat. A Z-wave-es termékek 800-900 MHz-es rádiófrekvenciával működnek, ami ezzel az értékkel csökkenti az interferencia lehetőségét.

A rádióhullámoknak 100 méteres hatósugara van, ami a legtöbb esetben egy átlagos méretű ház igényeit teljesen kielégíti. De ha esetleg egy nagyobb házról lenne szó, vagy a kert végében található fészerbe is szeretnénk egy okos eszközt felszerelni, akkor jelerősítővel megnagyobbíthatjuk a hatósugarat.

Z-wave központi egység

A Z-wave központi egységhez 232 darab okos eszközt csatlakoztathatunk maximum. A legtöbb okos otthon termék gyártó cég, pontosan 2400 világszerte, támogatja a Z-wave-es kommunikációt, ezért ha mindenképp ragaszkodik egy bizonyos márkához, nagy valószínűséggel az ő kínálatukban is fog ilyen termékkel találkozni.

Ami talán a legjobb a Z-wave-es termékekben, hogy a rádióhullámos kommunikáció miatt nem törhető fel a rendszer. Mivel az eszközök kódoltan kommunikálnak egymással, és a kezelt információk nem hagyják el házának saját rendszerét, adatit teljes biztonságban tudhatja.

Zigbee

A Zigbee, a Z-wave-hez hasonlóan egy okos otthon kommunikációs protokoll, ami az IEEE 802.15.4 személyi szintű hálózati rendszeren alapul. A ZigBee-s termékek ugyanúgy alacsony energiaigényűek, és nagyon jó alternatívát nyújtanak a Wi-Fi vagy a Bluetooth készülékek felváltására. Ugyanúgy, mint a Z-wave, a Zigbee sem két bizonyos eszköz közötti kommunikáció kialakítására való, hanem egy központi egységgel együtt használatos, ami mint egy hálózat, az összes okos otthon eszközt egyszerre irányítja. Ezek a termékek AES 128-bit-es szimmetrikus kódolást alkalmaznak két eszköz között, ezáltal biztosítva a szállított adatok biztonságát. A fentebb említett, Z-wave protokollal ellentétben, a Zigbee 2,4 GHz rádiófrekvenciát használ, ami viszont interferenciát okozhat más olyan eszköznél, ami ugyanezt a sávot alkalmazza. Az adatokat 250 kbps sebességgel dolgozza fel, azért meglehetősen gyorsan válaszol az instrukciókra.

Zigbee okos otthon

A Zigbee termékeknek viszont csak 10 méter a hatósugaruk, ezért ilyen kommunikációs csatorna esetében az eszközöknek közelebb kell elhelyezkedniük egymáshoz. Bár ez a hatótávolság akár 30 méterre is megnőhet a falak vastagságától, és mennyiségétől függően. Ami a Zigbee egyik előnye, hogy egyszerre 65.000 okos otthon eszközt tud csatlakoztatni, bár ez nem a legnagyobb mellette felsorolható előnyök közé tartozik. Ugyanis elég kevés olyan okos otthon létezik, amiben ekkora mennyiségű eszköz elhelyezésére lenne szükség. Ugyanúgy, mint a Z-wave-et, a Zigbee-t is rengeteg okos otthon készülék gyártó cég támogatja, világszerte nagyjából 2500.

Vezeték nélküli kommunikáció: Wi-Fi

A legegyszerűbb megoldás az okos otthon készülékek kommunikációjára a vezeték nélküli internethálózat. Azért ez a legegyszerűbben kivitelezhető, mert a legtöbb mai háztartás már rendelkezik Wi-Fi modemmel és routerrel, aminek a segítségével az okos otthon eszközök is képesek csatlakozni az internethez. Emiatt intelligens otthon központ nélkül zökkenőmentesen tudnak működni ezek a készülékek, hiszen a fentebb említett másik két megoldással ellentétben, itt az adatok nem a ház saját hálózatán, hanem az interneten, és szervereken mozognak.

Ezeknek az eszközöknek az előnye szolgál a legnagyobb hátrányaként is, hiszen mivel a termékek által kezelt adatok elhagyják az otthonunkat, és az online térbe lépnek, azoknak a biztonsága megkérdőjelezhetővé válik. Ezen felül a Wi-Fi-s eszközök nem rendelkeznek akkumulátorral, ezért folyamatosan az elektromos hálózatban kell lenniük, így elektromos fogyasztásuk is nagyobb lesz.

A Wi-Fi-s termékek esetében azt is figyelembe kell vennünk, hogy a rendelkezésre álló sávszélességet, amit nap mint nap a telefonunkkal vagy laptopunkkal igénybe veszünk, az okos otthon eszközök is használják. Pontosan emiatt eléggé limitált a használható készülékek száma, vagy ha többet szeretnénk szolgálatunkba állítani, nagyobb internet csomagra kell előfizetnünk.

Előnyei közé tartozik, hogy könnyen beszerelhető, és az eddig említett okos otthon eszközök közül ezek a legolcsóbbak, és legszélesebb körben elérhetőek.

Reméljük összefoglalónkból teljes képet kapott arról, hogy milyen előnyei, és hátrányai vannak egyes okos otthon kommunikációs megoldásoknak, és már sokkal tudatosabban fog nekivágni a termékek keresésének.A z