Mi a vezeték nélküli rendszer egyik legnagyobb előnye? Hát persze, hogy az okos otthon távvezérlés. Sokan aggódunk azon miután elhagytuk otthonunkat, akár csak a munkában, de akár a nyaralás alatt is, hogy mindent megfelelően bezártunk-e, lekapcsoltunk-e, és beélesítettük-e a riasztót. Otthonunk biztonsága kiemelkedő szerepet tölt be az életünkben, hiszen álmaink otthonát éveken keresztül tervezgetjük, építjük és csinosítgatjuk, ezért iszonyatosan nehezen viselnénk, ha bármi kár történne benne. Ezekben a helyzetekben segít nekünk az okos otthon távvezérlés, ami minden messze töltött percet megkönnyít. Nézzük meg hogyan!

Hogyan működik az okos otthon távvezérlés?

Mivel az összes intelligens otthon rendszer vezeték nélküli hálózatot használ a kommunikációra, legyen az egy központi rendszeres Z-wave, vagy Zigbee rádióhullámos hálózat, vagy egy internetes Wi-Fi kommunikációs csatorna, a világ bármely részéről csatlakozhatunk az otthoni rendszerünkhöz.

Attól függetlenül, hogy a Z-wave és a Zigbee-s termékek rádióhullámmal kommunikálnak egymás, és a központi egység között, maga a központi egység még csatlakoztatva van az internethez, hiszen gyakran onnan is kell információt keresnie, vagy küldenie. Ezáltal a 3 leggyakoribb okos otthon típus képes a vezeték nélküli, internetes távvezérlés kezelésére.

Egyszerűen okos telefonjával, laptopjával, vagy tabletjével be kell jelentkeznie az applikáción keresztül a saját rendszerébe, és máris a szeme elé tárul az összes hasznos adat, kontrollálási lehetőség egy egyszerűen használható felület segítségével.

okos otthon

Miért jó a távvezérlés?

Stresszmentes mindennapok

Ha hosszú ideig el kell utaznia, vagy éppen a tömegközlekedésen utazva reggel eszébe jut, hogy vajon kihúzta-e vasalót, akkor nem kell haza mennie hogy leellenőrizze, vagy végig idegeskednie az egész napot. Az okos otthon távvezérlés segítségével egyszerűen bejelentkezhet az applikációba, ahol lakásának minden beállítását megtekintheti. Ha szeretné, akár egyetlen egy gombnyomással áramtalaníthatja az egész házat, élesítheti a riasztót, vagy bezárhatja az ajtókat.

Nyaralók ellenőrzése

Ez a távvezérlési megoldás például olyan esetekben is jól jöhet, amikor nyaralójának állapotát szeretné monitorozni. Mivel ezek olyan házak, ahol évente csak 1-2 rövidebb alkalommal tartózkodunk, nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni az ott történő eseményeket. Ilyenkor hasznos lehet, hogy néha-néha rápillantunk az érzékelők által mért adatokra, megnézzük a kamerák felvételeit, és ellenőrizzük a lakás biztonsági eszközeit. Ezáltal nem érhet minket meglepetés, hogy amíg nem tartózkodtunk ott betörtek a házba, bepenészedett az egyik fal a nagy pára miatt, vagy a tavalyi látogatásunk végeztével elfelejtettük lehúzni a redőnyöket.

Az okos otthon távvezérlés egy másik előnye, hogy ilyen esetekben akár jelenlétünket is imitálhatjuk a lámpák fel-, lekapcsolgatásával, vagy az árnyékolók vezérlésével. Ezáltal elriaszthatunk néhány olyan tolvajt, aki eddig meg volt győződve arról, hogy a ház hónapok óta üresen áll.

Babák, vagy idős rokonok figyelése

Előfordulhat olyan eset, hogy alvó kisbabánkat 1-2 órára magára kell hagynunk, amíg például elszaladunk a közeli boltba, vagy kint kertészkedünk a kertünkben. Ilyenkor az okos otthon távvezérlés megfigyelőként is funkcionál, mert bármikor rápillanthatunk a babaszobára, és láthatjuk, hogy a kicsi felébredt-e már. Esetleg azzal is kombinálhatjuk ezt a lehetőséget, hogy egy Fibaro Motion Sensor-t helyezünk el a baba mellett, ami a mozgást és a rezgéseket is érzékeli. Így amikor felébred és elkezd mocorogni, az eszköz értesítést küld a telefonunkra, így tudjuk, hogy be kell mennünk ránézni a gyermekünkre.

Ugyanezzel a megoldással az idős, esetleg demenciában szenvedő rokonainkat is ellenőrizhetjük. Megesik, hogy szeretteinket nem szeretnénk kimozdítani szeretett otthonukból, de állapotuk már nem engedi meg, hogy teljesen magukra hagyjuk őket. Ilyenkor például felszerelhetjük otthonukat érzékelőkkel, amik jeleznek nekünk ha kinyílik a bejárati ajtó, vagy ha szokatlan időszakban huzamosabb ideig mozdulatlanul fekszik családtagunk. Okos telefonunk vagy más intelligens eszközünk segítségével ilyenkor ugyanúgy rápillanthatunk a kamerákra, hogy megnézzük mi is történik a lakásban, és azonnal útnak tudjunk indulni, ha szükség van rá.

Az okos otthon távvezérlés rengeteg probléma megoldására alkalmas. Ezek közül csak pár esetet írtunk le cikkünkben. Persze a felhasználók igényeitől függően olyan eszközök felszerelésére kerül sor, ami kielégíti az elvárásokat.