Mi azaz okos város? Hogyan segít a fenntartható jövő kialakításában? Hogyan segíti a környezetvédelmet? Valóban hatékonyabb, mint a jelenlegi megoldás? Ezekre, és sok más kérdésre megtalálja a választ az alábbi cikkünkből, melyben az okos városokat, mint a jövőnk kulcsát vizsgáljuk, és mutatjuk be.

Mi azaz okos város?

Az angol “smart city” szót fordítjuk okos városnak, aminek leggyakrabban használt szinonimája az élhető-, emberközpontú-, vagy a fenntartható város is. Azok a települések, melyeket ezzel a szóval illetünk, a lehető legnagyobb mértékben törekednek a környezetvédelemre, az infrastruktúra, a város vezetés, és a gazdasági folyamatok gyorsítására intelligens eszközök segítségével. Napjainkban már több olyan város is van, ami kísérletezik ehhez hasonló technológiai megoldásokkal, kisebb-nagyobb mértékben. Ilyen például Barcelona, Amszterdam, Bécs, Vancouver, vagy a dél-koreai Songdo.

Az intelligens városok célja az, hogy emberi beavatkozás nélkül, a felszerelt szenzorok és vezérlők segítségével lehessen optimalizálni a közlekedést, a városgondozást, és hogy ezek az eszközök megfelelő információt küldjenek a várost ellátó energiaszolgáltatóknak. Ezeknek a készülékeknek hála, például a közlekedési lámpák is az adott forgalmi helyzethez alkalmazkodnának, így például a mentő, vagy a tűzoltó is gyorsabban érhetne oda a balesetek helyszínére.

Viszont egy település csak akkor válhat okos várossá, ha az életkörülmények, és a közbiztonság is megfelelő egy hasonló rendszer kialakításához, nem is beszélve az ott élők felfogásáról, és támogatásuk szükségességéről.

Okos városok világszerte

songodo okos város

Songdo

Ez a dél-koreai városrész volt az első smart city megközelítés, ami még a mai napig fejlesztés alatt van. Ennek a smart city programnak az alapját képezi az ökológiai lábnyom minimalizálása, a fenntarthatóság, a klímavédelem, és a megújuló energiák használata.

A zöldövezeti városrészen belül mindenről szenzorok mérik az adatokat, értesítést küldenek az ott élőknek, vagy adott esetben a városvezetésnek is. A kerület tele van elektromos autó töltőállomásokkal, és olyan rendszerekkel, melyek megakadályozzák a tiszta víz használatát a mellékhelyiségekben. A város teljes kiépítése 2020-ra tervezett, de a mai napig Songdo példát állít más feltörekvő okos városoknak is.

Barcelona

okos város barcelona

Ez a spanyol város a városgondozás számos elemét igyekszik egyszerűbbé tenni okos szenzorok használatával. A központi parkban elhelyezett okos öntözőrendszer gondoskodik a növények megfelelő locsolásáról, így folyamatosan garantált a számukra megfelelő vízmennyiség az év összes napján.

Ezen felül olyan IoT (Internet of Things) azaz internethez csatlakoztatható eszközökkel szerelték fel a városi kukák egy részét, melyek valós idejű helyzetjelentést küldenek a megfelelő szerveknek, akik gondoskodnak az időszerű ürítésükről. De ezeken kívül rendelkeznek más applikációkkal is, melyek a lakók városi mobilitását ösztönzik, például a bicikli utak használatával.

A városban igyekeznek a legfrissebb technológiákat ötvözni a már meglévő módszereikkel, így például hatásosan használják az okos jelzőlámpákat a városi forgalom optimalizálására. Ugyanígy egy hasonló okos rendszert alkalmaznak a mentők számára legrövidebb, és leggyorsabb útvonal kiszámítására is.

Amszterdam

Amszterdam smart cityAmszterdam Európában egyedülálló módon bocsátja a technológiát a lakók használatára, aminek az adataiból a városvezetés értékes statisztikákkal gazdagszik. Az Amsterdam Smart City kezdeményezés például arra sarkallja a hozzáértő embereket, hogy segítsenek olyan applikációkat, vagy rendszereket fejleszteni, melyek hozzájárulnak a város fenntarthatóságához, és az ott lakók kényelméhez.

Ilyen például az a fejlesztés, ami lehetővé teszi, hogy a parkolóhely-tulajdonosok kiadják másoknak a saját, nem használt helyeiket, majd a begyűjtött adatokból a városvezetés mérlegeli a további fejlesztési lehetőségeket. A város céljai között ezen felül szerepel az energiatakarékosság, a városon belüli forgalom minimalizálása, és a közbiztonság növelése is, melyhez szívesen használják az új technológiai vívmányokat. Az okos város jelenlegi projektjeit itt lehet megtekinteni.

Mindent összevetve ezeknek a fejlesztéseknek a célja, hogy a lehető legkevesebbre csökkentsük a környezetre tett negatív hatásunkat azáltal, hogy a mindennapi tevékenységeink mellékhatásait folyamatosan monitorozzuk. Ezeknek az adatoknak az elemzéseiből már olyan tervekkel, és programokkal állhatunk elő, melyek elősegítik a sikeres jövőbeni együttélést az emberek, és a minket körülvevő természet között.