Biztosan Ön is ismeri a manapság felkapott online piacokat, ahonnan aprópénzért, vagy az eredeti ár töredékéért Kínából, vagy más ázsiai országból lehet termékeket rendelni. Ilyen például az AliExpress, Alibaba, Wish, vagy az eBay is. Sokan ezekről a helyekről rendelnek okos otthon eszközöket otthonukba is az áruk miatt, de nem gondolnak bele, hogy ennek hátulütője is lehet. Miért nem érdemes eBay-ről rendelnie? Tudja meg cikkünkből!

A eBay-nek 2018-ban 10.746 millió dolláros nettó éves árbevétele volt. Ez az adat is alátámasztja, hogy mennyire népszerű ez az online piac, hiszen rendelések milliói történnek nap mint nap világszerte az oldalon. Már hazánkban is sokan innen, vagy más olcsó oldalról szerzik be az elektronikai eszközöket, ruhákat, és kisebb-nagyobb kütyüket. Mi is azt tapasztaltuk, hogy sokan az ügyfeleink körében, és azok közül is akikkel, nap mint nap kapcsolatban állunk, előszeretettel vásárolnak 1-1 okos eszközt ezekről az oldalakról. Azzal nincs is semmi probléma, ha valaki egyetlen egy funkció automatizálását szeretné kipróbálni, mint például lakásában egy darab lámpa ki-, és bekapcsolása. Ilyenkor egy-két darab Wi-Fi-s okos dugalj megvásárlása teljesen tökéletes a megvalósításra. A probléma akkor kezdődik, amikor valaki egy komplett okos otthon rendszert szeretne kialakítani ezekből az eBay-es eszközökből. Miért? A következőkben részletezzük ennek okait.

Ezért ne rendeljen okos eszközöket eBay-ről

1. Ismeretlen eredet, ellehetetlenített garancia

Mivel a legtöbb okos termék “noname” gyártóktól származik, akikről meglehetősen kevés információt találunk online, elég nagy a veszélye annak, hogy egy olyan terméket kapunk készhez, ami nem funkcionál megfelelően. A technológiában is fontos, hogy olyan gyártók termékeit használjuk, akik megbízhatóak, így meg tudunk bizonyosodni arról, hogy egy esetleges probléma esetén van kihez fordulnunk segítségért. Sőt, ha rossz minőségű terméket kapunk, akkor akár vészhelyzet is kialakulhat, mint például amikor távollétünkben túlmelegedés, vagy egy elektromos kisülés miatt kigyullad a készülék.

A Kínából, vagy más ázsiai országból rendelt termékekkel továbbá más gondok is felmerülhetnek. Ilyen lehet például a garanciára való jogunk érvényesítése, a visszaküldés komplikáltsága és ára, a pénz visszafizetési procedúra nehézsége, vagy a feladó cég teljes eltűnése. A mai világban sajnos az is már szinte mindennapi gyakorlattá válik, amikor egy-egy megrendelés után a rendelő nem tudja elérni a feladót, aki nem teljesíti a rendelést.

2. Az eszközök nem kompatibilisek egymással

okos otthon

Talán az egyik legnagyobb probléma ami akkor jelentkezik, ha több különböző eszközt rendel eBay-ről, hogy a más-más gyártótól származó eszközök nem kompatibilisek egymással. Viszont egy intelligens otthont az tesz igazából okossá, hogy a beszerelt készülékek kommunikálnak egymással, és együttes erővel elégítik ki a bentlakók elvárásait. Az eszközök akár a kommunikációs megoldásaik terén is eltérhetnek egymástól, hiszen nem az összes eszköz ugyanazt a csatornát használja a kapcsolatteremtésre.

A legtöbben annak ellenére, hogy ez egy kritikus pontja a rendszer kialakításának megfeledkeznek az eszközök kompatibilitásának ellenőrzéséről. Így olyan eszközökkel lesznek körülvéve, amik csak a hozzájuk letöltött mobilos applikáción keresztül irányíthatóak, és minden egyes eszköz más-más program használatával lesz koordinálható.

3.  Nincs segítség a láthatáron, megkérdőjelezhető bővíthetőség

ebay rendelés

Amikor egy külföldi oldalról rendelünk valamit, akkor annak fényében kell ezt megtennünk, hogy nem lesz számunkra elérhető szakemberi segítség, aki a termék beszerelésében jártas. Persze felbérelhetünk külön egy kivitelező céget, aki az elképzeléseink alapján a kintről vásárolt termékeinket beüzemeli, ha egyáltalán a kompatibilitási eltérések miatt ez lehetséges. Viszont ebben az esetben számolnunk kell az extra költségekkel, ami azért ironikus, mert alapvetően azért fordulunk ezekhez az online külföldi piacokhoz, hogy pénzt spóroljunk meg.

Ha mindezek ellenére szakemberi beavatkozás nélkül saját magunknak sikerül elkészíteni a rendszert, ugyanúgy segítségre lehet szükségünk egy-egy rendszerfrissítés, felmerülő interferencia, elromlott eszköz, vagy új termék beszerelése esetében. Ilyenkor könnyen megeshet, hogy a kivitelező nem ismeri a külföldről rendelt terméket, esetleg a nála elérhető eszközök, amiket vásárolni szeretnénk nem képesek együtt dolgozni a már meglévő eszközeinkkel. Ezek az okok gátat szabhatnak az amúgy egyszerű rendszer bővítésnek, és megakadályozzák a felhasználókat, hogy az összes elvárásukat megvalósítsák.

Ehelyett mi azt javasoljuk, hogy olyan forgalmazó céghez forduljon, aki megbízható, ismert márkák termékeit értékesíti. Ezen felül az már egy extra szolgáltatás, ha ugyanez a cég még az elvárásainknak megfelelő rendszert is képes otthonunkban kialakítani. Ilyenkor nem kell aggódnunk a garancia, pénzvisszafizetés, javítás vagy bővítés miatt, hiszen bátran fordulhatunk ugyanahhoz a céghez, aki mindezt megvalósította számunkra.