Manapság az egyik legnépszerűbb árnyékolási megoldás a redőny, de az építkezők gyakran használnak még függönyt, vagy zsaluziát is hasonló célból. Ezeknek az árnyékoló eszközöknek a mindennapi mozgatása akár több percet is elvehet az időnkből. Arról nem is beszélve, hogy nagy üvegfelületek esetében a redőnyök manuális le-, és felhúzása a méreteiből eredően már nehéz, gyerekek számára már nem is lehetséges. Gyakran használt a távirányítós, vagy a kapcsolós megoldás hasonló esetekben, de az okos otthon rendszerrel összekötött redőnyvezérlés ennél sokkal praktikusabb.

Redőnyvezérlés okos otthon rendszerrel

A motoros redőnyvezérlés, melyet távirányítóval vagy kapcsolóval koordinálunk azért nem olyan praktikus, mint az okos otthon rendszer által vezérelt, mert ha a jövőben még tovább szeretnénk fejleszteni otthonunk vezérlését, vagy az általa nyújtott kényelmi funkciókat, akkor ezeket a távirányítós megoldásokat nem lehet integrálni a többi folyamatba. Ezzel ellentétben, ha egy általunk választott okos otthon központ irányítja az árnyékolástechnika vezérlőjét, és vele együtt esetlegesen a többi okos otthon eszközünket is, már előreprogramozott beállítások alapján, beavatkozás nélkül képes elvégezni minden egyes nap az elvárt feladatokat.

redőnyvezérlés okos otthonReggeli ébresztés

A redőnyvezérlés akár más funkciókkal is egybeköthető, ilyen például a reggeli ébresztés. Ilyenkor a beállított időpontban az általunk kiválasztott zene halkan el kezd szólni, viszont ha az otthonunk érzékeli, hogy nem keltünk ki az ágyból akkor egyre hangosabban játssza azt. Ha még ez sem segít, szépen lassan emeli fel a redőnyöket, mindaddig, amíg a besütő napsugarak fel nem keltenek minket.

Jelenlét szimuláció

Kevesen gondolnak rá, de az automata redőnyvezérlés biztonsági funkcióként is szolgálhat. Távvezérlés segítségével ugyanis bárhonnan irányíthatjuk a felszerelt árnyékolókat, melyeknek a mozgásával szimulálhatjuk otthontartózkodásunkat. Ez a funkció akkor lehet nagyon hasznos, amikor huzamosabb ideig nem tartózkodunk otthon, de biztosra akarunk menni, hogy erről a környékbeliek ne tudjanak. Ezáltal elkerülhetjük azokat a betöréseket, melyek célzottan, ideiglenesen üres házakra irányulnak.

Hőszigetelés

A redőnyvezérlés akár a téli hőszigetelésben is segít. Azt biztosan tudja, hogy a nyílászárók a lakás olyan pontjai, ahol beszökhet a hideg levegő nem megfelelő illesztés, vagy szigetelés esetén. Viszont ezeket a kellemetlen helyzeteket is el lehet kerülni a redőnyvezérléssel. Ha beállítjuk, hogy melyik időpontban szeretnénk, hogy a vezérlők lehúzzák a redőnyt, akkor biztosan nem marad véletlenül felhúzva éjszakára a nappaliban sem, ezáltal elzárva az útját a beáramló hideg levegőnek.

Szélvédelem

Zsaluziák esetében például nagyon jól jön az automatikus vezérlés, és a szélérzékelés. Ennek oka az, hogy a nyitott zsaluziák nagy vihar vagy szél esetében megsérülhetnek. Viszont ha otthonunk rendelkezik egy kinti szélérzékelővel, aminek a mért értékei alapján az okos otthon központ megalapozottnak látja a zsaluziák becsukását, elkerülhetjük a kellemetlen pénzügyi károkkal járó eseteket.

Hűtés

Gondolná vagy sem, de az automata redőnyvezérlés a tikkasztó nyári melegben még otthonának hűtésében is segít. Mindezt úgy teszi, hogy ha a beállított kívánt maximum hőmérséklet fölé emelkedik a benti hőfok, és az okos otthon központ érzékeli, hogy a redőnyök még nincsenek lehúzva, akkor magától leengedi azokat még mielőtt bekapcsolná a légkondicionálót. Ezáltal pénzt spórol meg számunkra, hiszen ahelyett, hogy rögtön egy másik berendezés bekapcsolásához folyamodna, egy egyszerű kis változtatással próbálja csillapítani a problémát. Persze azt is beállíthatjuk, hogy ezt csak akkor végezze el, amikor nem tartózkodunk otthon, így nem fog meglepetés érni minket, hogy nappal az ágyon ülve egyszer csak besötétedik a szobánk.

Ezeken kívül további más előnyei is vannak az automata redőnyvezérlésnek:

  • távoli elérés
  • napszakhoz igazított mozgás
  • fogyasztásmérés
  • árnyékolók állapotának jelzése
  • eseménykövetés a telefonunk használatával

Gondolta volna, hogy egy szimpla otthon automatizáció ennyi mindenben képes Önnek segíteni? Ha bármi kérdése van okos otthonokkal kapcsolatban, bátran tegye fel nekünk!