Otthonunk jelenti számunkra a biztonságot, a kényelmet, a szeretetet és a meghittséget. Nem csoda, hogy nagyon érzékenyen érint minket ha eltulajdonítanak valamit házunkból, hiszen több éven keresztül tervezgettük, építettük, és rendeztük be szeretett lakásunkat. A mai modern riasztó rendszer megoldások növelik biztonságérzetünket, és távollétünkben is megbizonyosodhatunk arról, hogy otthonunk “jó kezek” között van.

Persze a riasztó rendszerek sem tudják 100%-osan megakadályozni a betöréseket, de segítségükkel elriaszthatjuk a tolvajokat, rémületbe ejthetjük a betolakodókat, és a környéket is informálhatjuk arról, hogy valami nincs rendben a szomszédságban. Az intelligens riasztó rendszerek arra is kitűnőek, hogy a csatlakoztatott okos eszközünkön keresztül értesítsen minket a veszélyről. Így azonnal le tudjuk ellenőrizni a kamerák segítségével, hogy pontosan mi történik otthonunkban, és értesíteni tudjuk a rendőrséget, ha valóban komoly problémával nézünk szembe. Persze ahhoz, hogy a rendszer kiválóan működjön, már megfelelően kialakított épületautomatizációra van szükségünk.

okos otthon sensor

Mik az intelligens riasztó rendszer előnyei?

  • Távoli eléréssel bárhonnan kezelhető
  • Kamerák segítségével leellenőrizhető otthonunk belseje és külseje is
  • Elriasztja a tolvajokat
  • Azonnali értesítést küld csatlakoztatott okos eszközünkre baj esetén
  • Az év minden napján, napi 24 órában óvják otthonunkat

A hagyományos riasztó rendszerekkel ellentétben, egy okos otthon számtalan olyan érzékelővel lehet felruházni, ami gondoskodik a ház biztonságáról, és adott esetben a tulajdonos értesítéséről.

Ilyen eszközök lehetnek a következők:

Az intelligens riasztó rendszer előnye, hogy a megszokott hagyományos szirénázáson kívül a lakásba beszerelt multimédia vezérlők, vagyis okos hangfalak is riasztóként funkcionálnak, tehát a riasztás hangja belül is hallható. Ez még jobban elijesztheti, vagy eltántoríthatja az illetéktelen behatolót a lopás véghezvitelétől.

Ezeken kívül, az okos otthon rendszerek több olyan cselekvést is képesek elvégezni a lakók beállításai alapján, amik megijesztik a rablókat. Ilyen lehet például az összes árnyékoló felhúzása, az összes lámpa felkapcsolása, vagy villogtatása, esetleg a mozgás érzékelők által adott fények pirosra váltása, vagy a szóbeli figyelmeztetés. Igen, egy ilyen intelligens rendszer képes figyelmeztetni magától a behatolót, hogy már értesítve lett a megfelelő hatóság, és már éppen úton vannak idefelé. Otthonunk akár külön szóbeli jelzéseket is tud adni a rabló számára, amint belépett a szobába, és egyaránt értesítést is küld a csatlakoztatott okos otthon eszközre, így a tulaj tudni fogja, hogy az illetéktelenek éppen merre járnak.

Ember legyen a talpán az, aki még ennyi figyelmeztetés, és riasztó funkció mellett is véghez tudja vinni terveit.