A szellőztetés otthonunkban egy elhanyagolhatatlan tevékenység, hiszen ennek köszönhetően tarthatjuk szinten az optimális páratartalmat, és gondoskodhatunk a friss, tiszta levegőről. Viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan végezzük ezt a tevékenységet. Hogyan automatizálhatja otthona szellőztetését? Tudja meg cikkünkből!

Miért fontos otthonunk megfelelő szellőztetése?

Sokaknak egyértelmű a válasz, de mégis érdemes 1-2 mondatot szentelni ennek a kérdéskörnek. Lakásunk/házunk szellőztetése a mindennapjaink része, mégis rengetegen mértéktelenül sokat, vagy túl keveset végzik ezt a tevékenységet. A leggyakrabban használt módszer manapság az ablaknyitogatás, ami valóban segít a benti levegő felfrissítésében, de a beáramló levegő mennyisége fölötti kontrollunkat teljesen elveszítjük, ami miatt túlszellőztethetjük otthonunkat. Ellenkező esetben pedig túl kevés levegőt engedhetünk be, ami magas páratartalomhoz, dohos levegőhöz, és penészesedéshez is vezethet.

Az, hogy mennyi friss levegőt kell beengednünk a szobába több tényezőtől függ, például a szoba méretétől, a bent tartózkodók számától, és a levegő páratartalmának mértékétől.

Hogyan automatizálható a szellőztetés?

aircycle 3.1Manapság talán a legjobb módszer a hővisszanyerő szellőztető berendezések alkalmazása, melyek egy központi gépezet, és a szobákat ellátó csővezetékek segítségével kiszívják az elhasznált levegőt, azt kifújják a házon kívül, és azonnal pótolják azt friss, szűrők által tisztított levegővel. A hővisszanyerő berendezések előnye, ahogy azt a nevük is sugallja, hogy kinyerik az elhasznált levegő hőjét a készülék belsejében elhelyezett lemezek segítségével, melyek a kinyert hő akár 93%-át is képesek visszaadni a visszaáramló, friss levegőnek. Ennek köszönhetően a szellőztető készülék még otthona fűtéséhez is hozzájárul, csökkenti a fűtésszámlát, és sokkal kisebb fűtés rendszerre is lesz szüksége.

A központi légcsatornás szellőztetők arra is képesek, hogy mindig abból a szobából szívják ki az elhasznált levegőt és fújják be a frisset, ahol éppen a legnagyobb szükség van rá. Egyszerűen össze kell hangolni a szobában levő okos érzékelőket és a szellőztető berendezést egy központi egységen keresztül, ami túl magas páratartalom, vagy alacsony oxigén arány esetén beindítja a szoba szellőztetését.

Ennek a megoldásnak rengeteg előnye van, mint például a következők:

 • Csak annyi levegőt enged ki és fúj be, amennyire valóban szüksége van
 • Akkor szellőztet, amikor valóban szükség van rá
 • Külön szellőztetheti az egyes helyiségeket
 • A levegőt elvezető csövek anti-allergének és antisztatikusak
 • A szellőztető berendezésében található szűrő megtisztítja a beáramló levegőt
 • Folyamatosan megfelelő lesz otthonában a páratartalom, nem lesz bent penész
 • Illatosítót is köthet a rendszerre
 • Nem lesz lakásában por
 •  Az Ön beavatkozása nélkül, okos érzékelőkkel történik a szellőztetés
 • Akkor is garantált a friss levegő, ha Ön nem tartózkodik otthon, és nincs, aki nyitogassa az ablakokat
 • Hozzájárul a fűtéshez, csökkenti a rezsiköltséget

Ahogy azt a fentebb leírtakból láthatja, a szellőztetés automatizálása könnyen megvalósítható bármiféle otthonban néhány okos érzékelő, egy központi egység, és egy szellőztető berendezés segítségével. Ennek a megoldásnak az a másik előnye, hogy ha alapból esetleg tervezi az okos otthon kialakítását, akkor ez az alap szellőztető rendszer könnyen, és gyorsan kibővíthető az Önnek ideális további eszközökkel.