Az  elérhető okos otthon központi egység készülékek száma egyre gyorsabban növekszik, és a bennük rejlő technológia fejlődésével egyre több különböző vezérlővel és érzékelővel tudnak kommunikálni. Vajon melyik a legjobb központi egység, és hogyan tudja kiválasztani az Önnek legmegfelelőbbet? Cikkünkből megtudja!

Mi azaz okos otthon központi egység (home center)?

Egy központi egység otthona automatizálásának a szíve-lelke, ami koordinálja az összes okos otthon készülék működését, és az Ön által meghatározott értékek szinten tartását folyamatosan figyeli. Ez az okos eszköz arra szolgál, hogy az Ön által megadott beállításoknak megfelelően önállóan figyelje háza állapotát (hőmérséklet, fény, föld nedvességtartalma, pára, levegő tisztaság etc.), és ha bármelyik érték eltér a kívánt intervallumtól, akkor a rendszerbe épített eszközöket be-, vagy kikapcsolja, hogy használatukkal újra a lakók preferenciájának megfelelő körülmények uralkodjanak a lakásban. Ezt mind úgy teszi, hogy a lakóknak még a kisujjukat sem kell megmozdítaniuk, hiszen az érzékelt adatokat magától kiértékeli, és azok alapján eldönti, hogy most éppen milyen cselekvés elvégzésére van szükség. Ezáltal a home center például leengedheti otthonában a redőnyöket, felkapcsolhatja a fűtést, elindíthatja az öntöző berendezést, vagy a szellőztetést, esetleg élesítheti a riasztót.

okos eszközök

Persze a központi egység nem csak az előzetes beállítások alapján cselekszik, hanem az Ön pillanatnyi utasításait is figyeli és elvégzi. Ha telefonja, vagy hangvezérlés használatával arra kéri okos otthonát, hogy kapcsolja fel egy bizonyos szobában a lámpákat, akkor megteszi azt. De például akár a TV-t, rádiót is bekapcsolja Önnek, vagy a kért időpontra ébresztést állít be reggelre.

Most hogy már tudjuk, hogy mire való a központi egység, tekintsük is meg, hogy milyen fajtái vannak, és melyek a legjobbak.

Központi egység típusok

Ugyanúgy, mint bármilyen más eszköz esetén, a központi egységek gyártói és funkcionalitásai között is nagy különbségek lehetnek. Mi mindig arra törekszünk, hogy a legjobb minőségű, és ár-érték arányú eszközöket értékesítsük és forgalmazzuk, ezért a mi kínálatunkban csak megbízható márkák termékeit találja.

Fibaro Home Center Lite

Fibaro_HC_Lite

A Home Center Lite a Fibaro központi egység eszközeinek egyik méretileg legkisebb, legkompaktabb terméke. Az egész intelligens otthon rendszerének az agyát sikerült egy nagyon kicsi dobozba összezsugorítaniuk, így azt könnyen elhelyezheti bárhol otthonában, anélkül hogy az kirína berendezése stílusából.

Ehhez az eszközhöz tartozik egy applikáció is, amit bármilyen okos eszközén használhat, és egy átlátható, felhasználóbarát felületen egyszerűen kezelheti beállításait. Elég csak egyszer elkészítenie azokat, a központi egység megjegyzi, és utána azok alapján fogja elvégezni napi teendőit. Könnyen létrehozhat, módosíthat vagy törölhet menüket, ikonokat, vagy beállításokat is.

Az alkalmazásban követheti otthona statisztikáit, és megfigyelheti az energiafogyasztást. Így könnyen kiszúrja, ha valami nem a megszokott módon működik, vagy ha esetleg bármilyen baleset történik otthonában, mint például csőtörés. Ezen kívül a központi egység értesíti Önt az applikáción keresztül ha bármi probléma van lakásában, ami lehet akár tűzeset, egy égve hagyott lámpa, vagy illetéktelen behatolás.

Ennek a központi egységnek köszönhetően az eddigieknél sokkal több lehetősége lesz a multimédiájának vezérlésére, mint például a TV, rádió, hangszórók, hangszín, vagy hangerő.

A Home Center Lite a tápegység csatlakoztatásával azonnal igénybe vehető. Mivel Z-wave-es, rádióhullámos biztonságos csatornát használ az eszközök közötti kommunikációra, nem kell tartania attól, hogy bármilyen más elektronikai eszközével interferenciát okozna. A készülék tartalék akkumulátorral is rendelkezik, így ha illetéktelenek lekapcsolnák otthonának áramszolgáltatását, ez az eszköz akkor is gondoskodna otthona biztonságáról.

Fibaro Home Center 2

fibaro home center 2

Az általunk forgalmazott Home Center 2 nem csak a gyári lehetőségeket, hanem a saját mérnökeink és fejlesztőink által készített funkciókat is tartalmazzák. Ezért ez a központi egység lekörözi bármely más hasonló terméket.

A Home Center 2 aluminium borítású, Intel 1,6 GHz processzorral, saját 4GB-os háttér tárolóval,  ami az adatai biztonságáról gondoskodik,  1 GB RAM-ot, és 2GB SLC merevlemezt tartalmaz. Ezek az innovatív és korszerű hardware-ek gondoskodnak az Ön mindennapi kényelméről.

Könnyű az üzembe helyezése, és a Home Center Lite-hoz hasonlóan pár perc leforgása alatt már használható is. Ugyanúgy rendelkezik egy biztonsági akkumulátorral is, így áramszünet esetén is megfelelően működik. Ez a központi egység is rendelkezik egy applikációval, amin beállításait konfigurálhatja, vagy bármikor változtathatja.

A Home Center Lite-al ellentétben, a Home Center 2 már a csatlakoztatott okos eszközök, és azok helyzete segítségével meg tudja Önnek mondani, hogy családtagjai merre tartózkodnak éppen, anélkül, hogy fel kellene őket hívnia.

Ennek az eszköznek a használatával bonyolult szekvenciákat, azaz feladat folyamatokat is meghatározhat, így biztosra mehet, hogy otthonában mindig a feltételeknek megfelelő események fognak történni.