Hallott már a mennyezet fóliáról? Ez az esztétikus belsőépítészeti megoldás csodálatos eredmények létrehozására alkalmas otthonában. Ám sokan azt gondolják, hogy a feszített fólia szimplán dekorációs célokat szolgál. Ezzel ellentétben, ez a burkolati megoldás számos praktikus funkciót tartogat számunkra, amit okos otthon tulajként is kihasználhatunk.

Mi az feszített fólia? Mik az előnyei?

mennyezet fóliaA mennyezet fólia egy olyan burkolati megoldás, amit sokoldalúságának köszönhetően bármely szobában, bármilyen formában és színben lehet alkalmazni, akár a falon, akár a mennyezeten is.

Mennyezet fólia alatt egy PVC anyagból készült mintás és színes réteget értünk, amit egy fa, vagy fém anyagú keretbe, azaz profilba kell rögzíteni. Ez a PVC fólia olyan egyenletességet és simaságot biztosít pár órányi kivitelezés után, amit egyetlen egy másik burkolati megoldás sem képes űberelni.

A fólia esztétikus megjelenése mellett fontos funkcionális szerepet is betölt otthonunkban előnyeinek köszönhetően:

 • Pára és vízzáró, így nem engedi a plafont nedvesedni
 • Nem szakad, egy négyzetméternyi fólia akár 150-180 liter vizet is meg tud tartani az Ön felett lévő lakás csőtörése esetén
 • Nem reped
 • Színtartó, nem fakul ki
 • Évtizedekig megőrzi egyenletességét
 • Könnyen tisztítható
 • Teljesen testre szabható
 • Több, mint 200 szín és minta érhető el
 • Gyorsan és könnyen kivitelezhető, pormentes felszerelés
 • Antisztatikus
 • Nem veszít feszességéből

Ez mind jól hangzik, de mégis hogy jön a mennyezet fólia az okos otthonhoz?

Mennyezet fólia intelligens otthonokban

Ahogy fentebb is láthatta, ennek a belsőépítészeti megoldásnak rengeteg előnye van a tradicionális burkolatokkal szemben, mint például a gipszkarton. A mennyezet fóliában az a jó, hogy teljesen idomul a megrendelő elképzeléseihez. Ezért például ha valaki olyan okos otthonra vágyik, amiben nagy szerepet játszanak a multimédia lejátszók, mint például a mennyezetbe süllyesztett hangszórók, vagy például ha valaki az épületautomatizáláshoz használatos csövek vagy érzékelők eltakarásához keres egy praktikus megoldást, akkor a feszített mennyezet fólia lesz a legnagyobb segítsége.

A mennyezet fólia egyszerűen kivágható ott, ahol a mennyezeti hangszórók, szellőzők, vagy más érzékelők helyezkednek el, így az nem gátolja a gépeknek a zavartalan működését. Persze a megrendelő már méretre szabva, előre kivágva, levarrva kapja meg a mennyezet fóliát, amit profi szakemberek erősítenek a profilhoz néhány óra leforgása alatt.

Sokan például akik szellőztető berendezést használnak otthonukban, és automatizálják annak működését okos érzékelők, és egy okos otthon központ segítségével ezzel a mennyezeti megoldással rejtik el a szobákhoz vezető csöveket, vagy bármilyen más csövet, ami a lakás fűtéséhez, hűtéséhez használatos.