Önnek is szimpatikus az intelligens otthon technológia, mert kényelmet, és egyszerűséget hoz otthonába? Mindezek ellenére attól tart, hogy túl sokba kerül, nem térül meg, és túl bonyolult a kiépítése? Cikkünkből megismerheti az okos otthon árát.

Okos otthon ár: mennyibe kerülnek az eszközök?

Nagyon nehéz, és szinte lehetetlen egy általános érvényű fix árat megszabni az intelligens technológia esetében, mert minden eset más, és minden megrendelőnek más igényei vannak. Mi mégis most szembenézünk a lehetetlennel, és megpróbáljuk összefoglalni, hogy bizonyos esetekben mekkora költségekre lehet számítani.

Már első körben két típusra osztanánk az okos otthonokat. Wi-Fi-s, és Z-wave, vagy ZigBee alapú rendszerekre, mivel a két típus közötti különbség az, hogy a Wi-Fi-s eszközök vezérléséhez nem szükséges központi egység, míg a komolyabb rádióhullámos rendszerek kiépítéséhez ez elengedhetetlen.

Wi-Fi-s okos otthon ár

okos otthon kivitelezőkA Wi-Fi-s okos rendszernek az az előnye, hogy nem kell egy külön központi egységet vásárolni ahhoz, hogy összhangban működjenek az eszközeink. Hangvezérléssel is egyszerűen használhatjuk őket, hiszen Amazon Alexa-hoz, és a Google Assistant-hoz való csatlakoztatás után könnyen kezelhetővé válnak, de akár telefonos applikációval is irányíthatjuk őket.

A Wi-Fi-s eszközök ára a pár ezer forinttól akár 200.000 forintig is terjedhetnek, ennek az összege csak attól függ, hogy éppen milyen folyamatot szeretnénk automatizálni otthonunkban. Nálunk például egy ajtó/ablak nyitó szett ára 2200 Ft, míg egy robot porszívó ára 95.000 Ft

Z-wave, és ZigBee rendszerek ára

A komolyabb otthonautomatizációs rendszerek mind rendelkeznek egy központi vezérlővel, ami lehetővé teszi, hogy bizonyos feltételek teljesülésekor az általunk elvárt cselekvések történjenek meg otthonunkban anélkül, hogy nekünk bele kellene nyúlni a folyamatba. Ez a központi vezérlő egy valódi okos otthon szíve-lelke. Az io-tec kínálatában kétféle home center berendezést találhat, az egyiknek az ára 90.000 Ft, a több funkcionalitással rendelkezőé pedig 190.000 Ft.

Ezután kezdhetjük felszerelni otthonunkat a kívánt érzékelőkkel, vezérlőkkel és gépezetekkel, melyek majd otthonunk folyamatos fenntartásáról fognak gondoskodni. Ezeknek az ára ismét hatalmas skálán terjed, egészen 3000Ft-tól a 150.000 Ft-os kaputelefonig. Ezekkel az eszközökkel már haladó okos otthon rendszereket lehet építeni, ami otthonának energiafogyasztásától kezdve az öntözésen keresztül, a babafigyelőig minden kívánságát végre tudja hajtani. (Ezek az árak nem tartalmazzák a szellőztető, vagy más épületgépészeti berendezések árát, csupán csak a vezérlőkre, és érzékelőkre vonatkoznak.)

Okos otthon ár kezdő tulajoknak

Kínálatunkban elérhető a Fibaro Starter Kit is, amit a kezdő okos otthon tulajdonosoknak, és azoknak ajánlunk, akik még csak most kezdenek el barátkozni ezzel a megoldással. Így egy lépéssel messzebb léphetnek a Wi-Fi-s termékektől, de még mindig nem kell belevonniuk magukat a komplett otthon automatizálásba.

A Starter kit tartalma egy Fibaro Home Center Lite központi egység, mozgásérzékelő, füstérzékelő, árvíz érzékelő, ajtó-, és ablakérzékelő, és egy okos fali csatlakozó. Ezeket mind a Fibaro smart applikáción keresztül vezérelhetik, és ellenőrizhetik otthonuk állapotát.  Ezt a komplett rendszert nálunk például 160.000 Ft-ért vásárolhatja meg, ami jóval az átlag piaci ár alatt van jelenleg.

Mindent összevetve, egy komplex okos otthon kialakítása több százezer forintba is kerülhet, de a pénzünkön megvásárolt eszközök segítenek az életszínvonalunk emelésében, a munkába befektetett órák csökkentésében, és otthonunk kényelmének növelésében. Sőt, ez a megoldás még az energiatakarékosságunkat is segítheti, hiszen kontrollálja az elpazarolt fűtési, hűtési, szellőztetési, és üzemeltetési költségeket. Akinek fontosak ezek a tényezők, azoknak mindenképpen megéri a komplett rendszerek kiépítése, hiszen hosszú távon jobban megtérül, és sokkal látványosabb eredményeket lehet vele produkálni.