A legtöbb ember összességében nem látja az okos otthonokban rejlő potenciált, mert nem látnak túl a “telefonról kapcsolgatom a lámpámat” fázison. Egy intelligens rendszer ennél sokkal többet tud, például könnyedén automatizálhatja otthona komplett épületgépészeti rendszerét is használatával. De mégis hogyan?

Az első lépés egy okos otthon központ

Ha háza épületgépészeti megoldásait automatizálni szeretné, akkor mindenképpen szüksége lesz egy okos otthon központra, ami beállításai, és a mért adatok alapján irányítani tudja az egész rendszert. Ez az eszköz szolgál az otthon agyaként. Egy ilyen intelligens eszköz használatával az otthonában levő összes modern épületgépészet eszközét működésre bírhatja.

Ebben az esetben azért nem megfelelő a Wi-Fi-s eszközök használata, melyek csupán egy telefonos applikációval irányíthatóak, mert akkor elveszítjük az intelligens házak valódi értékét, a teljes automatizációt. Ha otthonunk eszközeit telefonunkon keresztül irányítjuk, akkor nem mentesülünk a lakás folyamatainak végzése alól, és ráadásul csak még jobban telefonfüggővé válunk. Ezért egy olyan intelligens ökoszisztémát kell kialakítanunk, ahol az épületgépészeti eszközök, és az okos otthon rendszer szimbiózisban működik, és az előzetes programozáson kívül nem igényel emberi beavatkozást. Így valóban felszabadulhatunk a mindennapi feladatok alól.

Érzékelők, vezérlők, és szenzorok

A központi egység  után a megfelelő szenzorok, és vezérlők beszerelésére lesz szükség, melyek otthonának kiválasztott értékeit, például páratartalom, szén-dioxid szint, hőmérséklet, vagy fényerősség. Ezek az eszközök általában mind vezeték nélküli megoldások, így nem kell azon aggódnia, hogy komoly kábelezésbe, vagy hálózati átalakításba kellene kezdenie.

szellőztetésAz okos rendszer összekötése az épületgépészet eszközeivel

Ha modern fűtés, hűtés, és szellőztetési megoldásokkal rendelkezik, mint például egy hőszivattyú, egy fan-coil, és egy hőcserélő szellőztető berendezés, akkor nyert ügye van, hiszen ezeket az eszközöket egyszerűen kapcsolhatja össze a fent említett okos eszközeivel. A központi egységet úgy kell beprogramozni, hogy ha például egy megadott tartományon kívül esik bármilyen érték, amit a beépített szenzorok mérnek, akkor ahhoz a folyamathoz tartozó gépészeti berendezés beindul, és addig dolgozik, amíg a lakók által meghatározott tartományba nem kerül a mért szám.

Gyakorlati példák

Ha hálószobájában túl hideg van, és ezt érzékeli a bent elhelyezett szenzor, akkor a hőfokot értelmezve a központi egység elindítja a hőszivattyúhoz csatlakoztatott fan-coil hűtő-, fűtő berendezést, ami a légcsatornákon keresztül abba a szobába juttatja el a meleg levegőt, amelyikbe szükség van rá. Így célzottan, és hatékonyan gondoskodhatunk otthonunk melegéről energiaveszteség nélkül.

Egy másik példaként azt is megemlíthetjük, hogy a család esti zuhanyzása után meglehetősen megemelkedik a páraszint a fürdőszobákban. Ezt érzékelve, a rendszer beindítja a hőcserélő szellőztető berendezést, ami a felesleges párát kiszívja a helyiségből, és pótolja azt friss, szűrt levegővel. Ezáltal megóvhatjuk otthonunkat a penészesedéstől, és máris komfortosabban érezhetjük magunkat okos otthonunkban.

De akár egy intelligens rendszer arra is képes, hogy értesítést küld Önnek telefonjára, vagy más okos készülékére arról, hogy a megszokottnál nagyobb a fogyasztás a konyhában, így már nyugodtan gyanakodhat egy csőtörésre is. Ennek az információnak a forrását kivizsgálva megtalálhatja a probléma okát, ami lehet egy nyitva maradt, vagy egy csöpögő csap, de akár egy komolyabb csőtörés is.

Összefoglalás

Mindent összevetve, egy okos otthon könnyedén képes levenni az Ön és családtagjai válláról a terhet otthonuk üzemeltetésével, és gépeinek finomhangolásával kapcsolatban. Egy modern épületgépészet rendszer, ami gazdaságosan gondoskodik a ház fűtéséről, hűtéséről, és szellőztetésére, és az ezt működtető okos rendszer valóban aranyat ér, mert hosszútávon ezreket tud háztartásának megspórolni. Ráadásul még eddigi életét is sokkal kényelmesebbé teszik.