Gondolta volna, hogy intelligens eszközöket nem csak automatizálásra használhat, de segítségükkel ellenőrizni is tudja otthona és gépészeti eszközei teljesítményét? Most egyik kedves ügyfelünk példáján keresztül megmutatjuk Önnek is, hogy hogyan valósítható meg egy ilyen komoly és összehangolt rendszer, némi programozói tudás segítségével.

Arról már számos cikket írtunk, hogy az intelligens eszközök segítségével hogyan valósítható meg egy olyan komplex smart home rendszer, ami otthona kényelmének emelését szolgálja. Ebben a cikkünkben egy újfajta szemszögből szeretnénk megvilágítani ezeket a rendszereket, hiszen ahány ház, annyi szokás, mindenki másra használja készülékeinket.

Vágjunk is bele!

Otthoni teljesítmény-mérés okos eszközökkel

Az otthon teljesítmény-megfigyelés központjául egy Raspberry Pi szolgál ügyfelünk otthonában, ami az elhelyezett érzékelők által mért adatokat logolja, vagyis elmenti. Ezáltal egy adott időszakon keresztül a mért értékek megtekinthetővé válnak, és azok alapján tudatos, adatokkal alátámasztott döntéseket hozhat meg a tulajdonos, háza teljesítményét, és további alakítását illetően.

Haladjunk az otthonon kintről befelé és vegyük sorra az egyes elemek, és gépészeti eszközök mérési lehetőségeit:

  • Annak érdekében, hogy ne csak a belső, hanem a külső hatásokat is mérje, elhelyezett egy kinti hőmérséklet érzékelőt az otthon falán, ami hozzájárul a benti eszközök munkájához télen-nyáron. Így akár a kinti hőmérsékletet figyelembe véve is alakíthatja otthona automatizmusait, és persze a pillanatnyi hőmérsékletet vagy az időjárást sem árt tudni mielőtt elindul otthonról.
  • A homlokzati szigetelőlap és a főfal közt elhelyezett szenzorral mérhetővé tette, hogy hogyan teljesít a hőszigetelő tábla.
  • A falon belül elhelyezett, bevakolt érzékelő segítségével ellenőrzi a tégla teljesítményét.
  • Ezután következik a belső hőmérséklet mérése, akár multifunkciós szenzorokkal is.

Forrás: pixabay.com

Ezt a 4 adatot összevetve, már komoly statisztikák állíthatóak össze az egyes elemek állapotáról, és hatékonyságukról.

 

Ezután a ház szerkezetét illetően tovább haladva, a padló és az ott elhelyezett elemeket is ehhez hasonló módon méri. Ügyfelünk például a következő helyeken helyezett el érzékelőket:

  • A padló szigetelés alatt
  • A szigetelés fölött, a hőtükrös fólia alatt
  • Az aljzatbetonban

Fűtés-, hűtés-, szellőztető-, és víz rendszerek mérése

A ház felületfűtéssel rendelkezik, ezért kiemelten nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy  a pára ne csapódjon le a falakon. Ezért fontos a falfelület hőmérsékletének, illetve a pára mennyiségének mérése, hogy a nyári hűtés ideje alatt se csapódhasson le a nedvesség.

Ezen felül lehetséges a puffer tartályok, és a vegyes vízteres kandallók vízhőfokának figyelése is, egy egyszerű hőmérséklet érzékelő segítségével.

Az elektromos fogyasztás akár több lépcsőben is ellenőrizhető, például teljes fogyasztás, kizárólag a világítás, illetve csak a konnektorok. Ezeknek a kivitelezése akár okos dugaljakkal, dimmerekkel, vagy speciális vezérlő modulokkal is lehetséges. HMV tároló, sütő, mosógép, hűtők külön mérést kapnak az otthonban hasonló módon. Ezeken felül, ki-be tudják kapcsolgatni a világítást és a konnektorokat, illetve időzíteni is szokták az áramellátást, a beledugott elektronikai eszközök szabályzása érdekében.

A hőszivattyú teljesítménye külön mérhető, így napra készen lehet látni, hogy mennyi a pillanatnyi fogyasztás, vagy mennyi volt az tegnap, az előző a héten, illetve így tovább, havi lebontásban. Ez a sok adat megjelenik a hőszivattyúhoz csatlakoztatott szenzor kijelzőjén és bármikor hozzáférhető, de persze a Raspberry Pi, illetve az okos otthon vezérlő rendszer felületén is megtekinthető. Igény szerint egy CSV file-ba rögzíthető minden adat.

Ezzel a rendszerrel egy komplett és komoly fűtésrendszert lehet vezérelni, akár váltó, keverő és zóna szelepek vezérlését is vígan ellátja.

Ha már ennyire belemerültünk a gazdaságos, illetve környezetkímélő rendszerek használatába és azok mérésébe, akkor ejtsünk pár szót a vízhasználatról is a puffer tárolókon kívül. Ügyfelünk már dolgozik otthona mosdójának a szürke-víz ellátásán, hiszen a vízfogyasztás nagy részét a wc-öblítés teszi ki és a mai világban már szinte luxus ivó vízzel wc-t öblíteni. Ezért ők egy tisztítórendszeren keresztül a meg tisztított vizet táplálják vissza a wc-khez. Ezt a mennyiséget is rövidesen mérni fogják és természetesen a bejövő vízmennyiséget is, hogy pontos képet kapjanak családjuk vízfogyasztásáról.

Beszéljünk a biztonságról is…

Ügyfelünk otthonukba kiépített egy egyedi beléptető rendszert, ezáltal mindig látják, hogy ki, mikor érkezik haza. Arról is kapnak értesítést, hogy például a kapu nyitva vagy zárva van, vagy hogy ki, és mikor nyitotta/zárta azt. Amennyiben például több, mint 2 percig nyitva van a kapu, akkor riasztást kapnak, hiszen az már rendellenesnek számít. Ezek a funkcionalitások elérhetőek például egy IP kaputelefon illetve különböző nyílászáró érzékelők használatával.

Ügyfelünk készített egy diszkrét riasztót arra az esetre, ha illetéktelen járna a ház körül vagy házban. Ezt egy egyszerű mozgás érzékelő biztosítja, ami bekapcsol ha mozgás van és üzenetet küld a rendszer, hogy aktivitás van a ház körül.

Összefoglalva, a fent részletezett okos otthon mérési és automatizálási rendszer megbízható és számítási kapacitása többszöröse annak, amit egy hagyományosan felépített rendszer igényelne, viszont a ami világban, ahol a jövő technológiái már a küszöbünkön állnak, nem rossz, ha van egy házban egy rendszer, ami felügyel, automatizál, és a rendelkezésünkre bocsát minden szükséges adatot.

Cikkünket Fésűs István leírása alapján készítettük.

Ha Ön is automatizálná otthonát, vagy ellenőrizné gépészete teljesítményét, vegye fel velünk a kapcsolatot az office [kukac] io-tec.hu e-mail címen, és mi szívesen állunk a rendelkezésére. Ezen felül bármikor bátran látogasson el webshopunkra, ahol minden eszközt megtalál a fent leírt okos otthon összeállításához.