Az idő múlásával párhuzamosan a technológia is fejlődik. Elérkeztünk abba a korszakba, ahol már karnyújtásnyira vannak tőlünk az okosabbnál okosabb eszközök, melyek egész életünkre hatással vannak. Vannak, akik tartózkodnak ezektől a készülékektől, de vannak olyanok is, aki imádják követni és kipróbálni a technológiai újításokat. Ebben a cikkünkben bemutatjuk 2019 legjobb okos otthon termék felhozatalát, amivel bátran felszerelheti otthonát a nagyobb kényelem és automatizálás érdekében.

1. Fibaro Home Center 2 – Központi egység

Arról már rengetegszer írtunk, hogy miért fontos a rendszerszemlélet az okos otthonok esetében. Ahhoz, hogy ne csak pár darab intelligens eszközzel rendelkezzünk, melyeket külön-külön applikációval tudunk irányítani, fontos, hogy rendelkezzünk egy okos központtal, ami koordinálja otthonunk összes eszközének munkáját. Így a beállítások segítségével teljesen felszabadíthatjuk magunkat a manuális folyamatoktól, és beavatkozás nélkül élvezhetjük otthonunk kényelmét.

Miért a Fibaro Home Center 2 a legjobb okos otthon termék a központi vezérlők közül?

Home Center 2Más termékkel ellentétben a Home Center 2 alumínium borítással rendelkezik, ami már stílusában is minőséget sugároz. A hardware felszereltsége is egyedülálló, hiszen Intel 1,6 Ghz processzora gondoskodik a gyorsaságról, és egy 4 GB-os háttértárolóval, és  GB RAM-al rendelkezik. A hálózatba való csatlakoztatása egyszerű, csupán pár percet vesz igénybe.

A cégünk által fejlesztett applikáció segítségével könnyedén hozzáférhet egyes okos otthon eszközeihez, ha esetleg a megszokott rutintól eltérő eseményeket szeretne eszközölni. A Home Center 2 segítségével eszközcsoportokat vezérelhet, így akár napi lebontásban is programozhatja hűtő/fűtő, szellőztető, vagy biztonsági rendszerét is.

2. Philio 4-in-1 érzékelő – Ajtó/ablak, hőmérséklet, fény és mozgásérzékelő

Ez a kompakt eszköz bármilyen háztartás legjobb barátja lehet. 4-in-1 funkciójának köszönhetően egyetlen egy eszköz maradéktalanul ellátja 4 különböző okos otthon készüléke feladatát. Tökéletesen alkalmas a mozgás, az ajtó / ablakok, a fényszint és a hőmérséklet ellenőrzése bármely szobában.

A készülék négy érzékelőt tartalmaz:

  1. PIR (Mozgás) – Az infravörös szint és a mozgás változásait figyeli, amelyek jelzik a személyek jelenlétét
  2. Ajtó / ablak-érzékelő – észleli az ablak, ajtó, kapu vagy garázsajtó nyitását vagy bezárását, és figyelmeztetést küld a Z-Wave hálózatra
  3. Fényszint-érzékelő – A szoba fényszintjét (LUX) méri és ezt a Z-Wave hálózatnak jelzi
  4. Hőmérséklet-érzékelő – A helyiség hőmérsékletének ellenőrzése és mérése

Szobánként egyetlen egy ilyen kompakt, és diszkrét kinézetű eszköz rengeteg adattal tud szolgálni Ön számára, amivel nem biztonságosabbá, de komfortosabbá is teheti otthonát. Az ára képességeihez mérten akár alacsonynak is tekinthető, hiszen ha külön-külön szeretné megvásárolni az egyes feladatokhoz tartozó eszközöket, sokkal többet kellene rászánnia okos otthon rendszerére.

3.  Fibaro Swipe – Gesztusvezérlő

Mi sem tagadás, hogy ez az eszköz az egyik kedvenc látványos vezérlő készülékünk. Akik még soha nem láttak ilyen eszközt, könnyen összetéveszthetik egy modern-kinézetű képkerettel. A Fibaro Swipe egy olyan gesztusvezérlő, ami a lakók igényeinek megfelelő beállításokkal csupán a kéz mozgását követve váltja valóra az elvárt cselekményeket/jeleneteket.

Fibaro Swipe io-tec

6 különböző kézmozdulat között tud különbséget tenni, melyekhez egyesével más és más cselekmény társul. Így egy kézmozdulattal lehúzhatja a redőnyöket, felkapcsolhatja a lámpákat, élesítheti a riasztást, lefőzheti a kávét, vagy kinyithatja az ajtót az ott várakozó vendégnek. Ezzel az eszközzel valóban mindenki IronMan-nek érezheti magát, aki csupán a gesztusaival irányítani képes egész otthonát.

4. Netatmo Welcome – Kamera arcfelismerő funkcióval

netatmo welcomeA Netatmo biztonsági kamerája lehetővé teszi, hogy akkor is szemmel tartsa otthonát, amikor éppen nem tartózkodik otthon. Ez kifejezetten hasznos például nyaralók esetében, ahol a nyári szezon végeztével huzamosabb ideig kiürülnek a nyaralókörzetek.

A HD felvétel, és az éjszakai jó minőségű videók segítségével akár sötétben is tudni fogja, ha illetéktelenek járkálnak a területén. A készülék képes okos telefonjára értesítést küldeni, így azonnal reagálni tud probléma esetén.

A kamera 130°-os látószöggel rendelkezik, ezáltal több egység felszerelése esetén nem marad olyan szeglete otthonának, amit ne tartana folyamatosan szemmel az intelligens  kamera.

Az arcfelismerő funkciónak köszönhetően, minden egyes arcnak nevet adhat, így a készülék felismeri szeretteinek vagy szomszédainak arcképét, ezért csak akkor fog Önnek értesítéseket küldeni, ha egy egy ismeretlen arcot detektál háza táján. Ezzel a funkcióval elkerülhetővé válnak a hamis riasztások, és valóban csak akkor kell ránéznie telefonjára, amikor tényleg tennivalója akad otthonával kapcsolatban.

5. Bluetooth mennyezeti hangszóró

A multimédia-vezérlés már nem egy új keletű dolog, és cseppet sem számít már luxus funkciónak. Rengetegen rendelkeznek különböző hangtechnológiával otthonukban, amivel akár teljes mozi-élményt képesek létrehozni a nappaliban. Viszont ezeknek a rendszereknek is meg van a hátránya. Például ha kedvenc zenénket szeretnénk hallgatni miközben takarítunk, hangosra kell vennünk a hangszórót, hogy a ház másik felében is halljuk. Ez viszont zavarhatja a környezetünkben élőket, vagy más családtagot aki éppen otthon van. Ezen felül ezek az eszközök egyetlen egy multimédia forrás kezelésére vannak limitálva, így minden egyes szobában külön rendszert kell kialakítani, ha más és más zenét, filmet akarunk jó minőségben hallgatni.

Ennek már van egy sokkal korszerűbb megoldása, ami az aktív, és passzív hangszórók kooperációjában rejlik. Szobánként felszerelhetünk egy Bluetooth-os aktív hangszórót, amihez darabonként akár 6 passzív hangszórót is elhelyezhetünk. Ennek az a szépsége, hogy minden egyes szobában külön csatlakozhatunk az aktív hangszóróra, ezért ha a lakók saját zenéjüket akarják használni a lakásban, ez könnyen megoldhatóvá válik. A passzív hangszórók teljes szinkronban játsszák le az audiót az aktív párjukkal, ezért egy negyed másodpercnyi késedelmet sem észlelhetünk közöttük.

Ezen felül ezek a hangszórók azt is lehetővé teszik, hogy a zene kövessen minket, amerre éppen járunk a házban, így nem kell bömböltetni a hangfalat, hogy az a lakás minden szobájában hallható legyen. Egyszerűen csak csatlakozni kell telefonunkkal az egyik aktív hangszóróra, elindítani a kedvenc zenénket, és ott fogjuk hallani kedvenc dallamainkat, amerre a telefonunk is van.