A Zigbee és a Z-Wave a két egyik legismertebb okos otthon kommunikációs protokoll. Ennek ellenére, a Zigbee és a Z-wave termékek nem csatlakoztathatóak egymáshoz, és a rengeteg hasonlóság ellenére sok különbséggel is rendelkeznek. Mi a kettő közötti különbség, és honnan tudd, hogy melyiket alkalmazd saját otthonodban? Nézzük meg!

Ha még nem vettél otthonodba okos otthon termékeket, akkor számos döntést meg kell hoznod a vásárlás előtt. Melyik okos otthon központot használd? Milyen funkciókat automatizálj velük? Milyen kommunikációt használjanak az eszközök? Ezekre a kérdésekre sajnos nincsen olyan aranyszabály, ami egységesen megoldást nyújtana minden felhasználó számára, hiszen minden ház és minden ember igénye eltérő. Ahhoz, hogy közelebb jussunk  megoldáshoz, vegyük szemügyre a két legnagyobb kommunikációs protokoll közötti különbségeket, és hasonlóságokat.

1. A Zigbee egy nyílt rendszer, míg a Z-wave nem

A Zigbee egyik legnagyobb előnye jelenti talán az egyik legnagyobb hátrányát is. Ha ismerkedtél már okos otthonokkal, akkor valószínűleg már találkoztál a Zigbee rendszerrel, még akkor is, ha nem tudtál róla. A Zigbee egy olyan nyílt protokoll, amit senki sem birtokol. Ennek az előnye, hogy a rendszer kódját meg lehet nézni, és át is lehet írni, ha valaki ért hozzá. Így folyamatosan újabb és újabb fejlesztések válnak lehetővé benne. Viszont ez azt is jelenti, hogy ha egy gyártó módosítja a Zigbee protokollt, akkor a felhasználóknak rendelkeznie kell egy olyan központtal, ami a módosításokat kezelni tudja, még akkor is, ha rendelkeznek egy másik központtal, ami az eredeti protokollt használja.

Ezzel ellentétben a Z-wave egy zárt rendszer, ami a Silicon Labs tulajdonában áll. Sokan azért választják ezt a megoldást, mert a zártsága miatt sokkal biztonságosabbnak bizonyul. Viszont annak ellenére, hogy egy zárt rendszerről van szó, itt is találkozhatunk különböző módosításokkal, amihez a legtöbb esetben rendelkeznünk kell egy központtal, hogy a különböző Z-Wave készülékek együttműködhessenek.

2. A Z-Wave hatótávolsága hosszabb

Mind a két protokoll hálózatot alakít ki otthonodban, amit használva az eszközök összehangolva tudnak működni. Ennek ellenére, a Z-Wave és a Zigbee termékek nem működnek együtt egymással, csupán a saját protokolljukat használó más készülékekkel.

A különbség a kettő között abban rejlik, hogy a Z-wave akár 168 méterre lévő készülékeket is képes összekötni, míg a Zigbee hatótávolsága csupán 19 méter. Ez azt eredményezi, hogy ha Zigbee rendszert használunk, sűrűbben kell elhelyeznünk az eszközöket, többet kell belőlük vásárolni, vagy több jelerősítőt kell alkalmaznunk otthonunkban. Ha nagy otthonod van, és nem akarsz minden szobában több intelligens készüléket beszerelni, akkor a Z-wave lesz a számodra legjobb megoldás.

3. A Zigbee lehetővé teszi a jel eszközről-eszközre való “ugrálását”

A Zigbee hálózatnál az eszközök nem csak a központhoz tudnak csatlakozni, hanem a jelek eszközről-eszközre “ugrálhatnak”, míg el nem érik a központot. Ezzel egy úgy nevezett jel-láncot alkotnak. A Z-Wave ezzel ellentétben maximalizálja a jel mozgását 3 ugrással, így ha az egyik eszköz távolabb van a központtól, mint a maximális hatótávolság, akkor a lánc megtörik.

Bár a Z-wave ezt teljes mértékben kompenzálja a nagyobb hatótávolsággal, ha amúgy is több eszközt használnál a szobákban, akkor a Zigbee is jó megoldásnak bizonyul.

4. A Zigbee protokoll kevesebb energiát használ

Semmi kétség afelől, hogy a Zigbee termékek kevesebbszer szorulnak elem, vagy akkumulátor cserére, mivel kevesebb energiát is használnak fel. Ezzel nem csak a környezetet kímélhetjük a csökkentett mennyiségű szeméttel, hanem a rezsiköltségünket is egy fair tartományban tarthatjuk, még akkor is, ha egy komplex intelligens otthon rendszerrel rendelkezünk. Ha tudod, hogy több olyan eszközt szeretnél beszerelni otthonodba, ami akkumulátorral működik, lehet jobb választás egy Zigbee eszköz.

5. A Z-wave kevesebb hálózati problémával találkozik

A Z-wave eszközök egy kevésbé használt rádió frekvenciát használnak, míg a Zigbee 2,4 ghz-t használ, ami problémás lehet a Wi-Fi miatt, ami ugyanezen a frekvencián üzemel. Ha az otthonod, és a környékeden élők ugyanazt a frekvenciát használják a vezeték nélküli internethez, és az okos otthonod is ezt veszi igénybe, ez könnyen okozhat jel-torlódást, és lassabb kommunikációt.

Mivel a Z-wave esetében ilyen problémák nem lépnek fel, ezért állíthatjuk azt, hogy a Z-wave hálózat sokkal stabilabb és megbízhatóbb, mint a Zigbee.

6. Hasznosabb a Zigbee, ha külföldre költözöl

Mivel a Zigbee a világ minden táján ugyanazt a frekvenciát használja, így nem számít, hogy merre költözöl, ugyanúgy használhatod új otthonodban okos készülékeidet. Ezzel ellentétben, a Z-wave eszközök frekvenciája sokszor országonként változik, így meglehet, hogy ha egy másik országba költözöl, újra meg kell vásárolnod az ottani frekvenciának megfelelő készülékeket.

Melyiket válasszam?

Ahogy a cikk elején is említettük, sajnos nem tudunk egy egységes, mindenkire érvényes válasszal előállni erre a kérdésre. Annak érdekében, hogy a legjobb döntést hozd, mindenképpen figyelembe kell venned, hogy milyen funkciókat szeretnél automatizálni, milyen céljaid vannak a rendszerrel. Ezen az úton elindulva, és a fentebb említett pontokat figyelembe véve biztosan rátalálsz a számodra megfelelő okos otthon protokollra.

 

Ha segítségre van szükséges a rendszer összeállításában, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!