Bár Karácsonyig még van 1,5 hónapunk, már rengetegen ünnepi lázban égnek. A boltok tele vannak karácsonyi fényekkel, füzérekkel és díszekkel, és néhány plázában már a karácsonyfák is állnak. Ha már Te is azon gondolkodsz, hogy hogyan szeretnéd feldíszíteni otthonodat az ünnepekre, akkor most jó helyen jársz, mert ebben a cikkünkben bemutatunk olyan intelligens eszközöket, amik segítenek, hogy ne kelljen mindig a fények állítgatásával foglalkoznod.

A karácsony egy meghitt családi ünnep, ám mégis sokak napját meg tudja keseríteni, amikor a tavaly eltett karácsonyfa égőt ki kell gubancolni, még úgy is, hogy biztos vagy benne, hogy tavaly különös figyelmet fordítottál az összehajtására. Bár ebben a problémában nem tudunk segíteni – pedig milyen jó is lenne egy ön-kigubancoló karácsonyi fény – az ünnepi világítás automatizálásában segéd kezet nyújtunk.

Miért jó automatizálni a karácsonyi fényeket?

  1. Nem fogsz elfeledkezni a ki-, vagy bekapcsolásról
  2. A napszaknak megfelelően fog világítani
  3. Spórolhatsz a fogyasztáson
  4. Időt spórolsz magadnak, mert csak egyszer kell a szekvenciát beállítani, utána magától végzi a dolgát
  5. Te leszel az ismerőseid és családtagjaid közül az első, aki elmondhatja magáról, hogy okos karácsonyfája van 🙂

Hogyan automatizáld a karácsonyi fényeket?

Szerencsére több megoldás is létezik, így kedvedre kiválaszthatod a számodra legszimpatikusabbat. Az alábbiakban négyet sorolunk fel, reméljük, hogy megtalálod köztük a neked kedvezőt. Nézzük is meg őket.

1. Fibaro Fali csatlakozó

Fibaro fali okos dugalj

A Fibaro okos fali csatlakozója lehetővé teszi, hogy akkor világítson a karácsonyfád vagy az ereszeden a fénysor, amikor csak Te szeretnéd. A Z-wave technológiának köszönhetően távoli vezérléssel, applikáción vagy a központi egységen keresztül bármikor ki-, vagy bekapcsolhatod a fényeket.

Ám a cikk elején azt ígértük, hogy a kisujjadat sem kell majd mozdítanod ezzel  a készülékkel az ünnepek alatt. Ne aggódj, ez valóban így is van, hiszen előre beállíthatod, hogy hány órakor kapcsoljon be-, és ki a készülék, és amikor eljön az idő a Fibaró dugalj áramtalanítja a bedugott eszközt.

Sőt, ezeken kívül még extra funkciókkal rendelkezik, hiszen a fogyasztást is nyomon követheted az applikáción belül, ha szeretnéd.

Amint vége van az ünnepeknek, akkor is hasznát fogod venni ennek az okos eszköznek, mert például a gyerekek TV-zési idejét is könnyen kordában tarthatod vele.

Mivel a legtöbb ilyen intelligens csatlakozó együttműködik a különböző hangvezérlési megoldásokkal, akár néhány szóval is működtetheted az eszközeidet.

2. Kezdj el használni hangvezérlést, mint például Siri, Amazon Alexa vagy a Google Assistant

Siri, Google Assistant és Amazon Alexa tökéletes megoldások arra, hogy minimális energiabefektetéssel automatizáld és kapcsolgasd otthoni elektromos berendezéseidet, mint például a karácsonyi fények.

Segítségükkel beállíthatod, hogy amikor egy adott kifejezést vagy mondatot kiejtesz a szádon, az általad elvárt jelenetek menjenek végbe otthonodban. Például “Alexa, it’s Christmas”, majd ennek hallatán kigyúlnak a fények, karácsonyi zene indul, de akár még a kint elhelyezett felfújható karácsonyfadísz is felpumpálásra kerülhet.

3. Használj Wi-Fi-s karácsonyi fényeket

Bár a mi kínálatunkban nem találod meg ezt a terméket, érdekesnek tartjuk megemlíteni, hogy akár ilyet is vásárolhatsz. Ha szeretnéd, vásárolhatsz online egy Wi-Fi-s LED-es karácsonyi fényt, amit egy telefonos applikáció segítségével bármikor vezérelhetsz. Készíthetsz vele testre szabott jeleneteket, színvariációkat és effekteket is. Ez a LED fénysor könnyen formázható, így egyszerűen alkothatsz vele egy manapság felkapott karácsonyfa formát, amit a falra rögzíthetsz. Működik Android és IOs rendszerrel is.

4. Szereld fel házad okos konektorral

Bár talán kicsit luxus csak azért okos konektort tenni otthonodba, hogy karácsonykor vezérelhesd a fényeidet, ha már alapból rendelkezel vele, akkor ne feledkezz meg erről a lehetőségről. Ha otthonodban tradicionális konnektorok vannak, akkor maradj az okos csatlakozónál, hiszen az mindent intelligenssé és vezérelhetővé varázsol.

Egy- Wi-Fi-s okos konektor használatával applikációval és előre bekészített beállításokkal vezérelheted az otthoni fényeket. Akár az időzítő funkciót is kihasználhatod, ami lehetővé teszi, hogy 6-7 óra múlva kapcsoljanak le a fények. Ezért ha esetleg elfelejtetted volna kihúzni őket mielőtt elmentél rokonlátogatóba, nem kell aggódnod otthoni baleset, vagy a fogyasztás miatt.