Sokan, akik nem szeretik az itthoni téli zord és hideg időjárást, az ünnepek alatt melegebb éghajlatra menekülnek. Legyen az egy hét, vagy akár a teljes karácsonyi szezon, az otthonunkat sosem szabad felügyelet nélkül hagynunk. Az otthonbiztonság kiemelt fontosságú ilyenkor télen is, ugyanúgy mint a nyári üdülési szezonban, és ennek  fenntartásához segítségünkre vannak az okos otthon eszközök és rendszerek.

Miért van kiemelt fontossága az otthonbiztonságnak?

Arról szerintem nem kell regényeket írnunk, hogy mennyire fontos életünk művét, azaz otthonunkat biztonságban tartani. Ez az egyetlen olyan hely, ahol valóban önmagunk lehetünk, ahol relaxálhatunk, és ahol végre egy hosszú nap után átvehetjük otthoni kényelmes ruhánkat, és bekuckózhatunk a TV elé. Ki ne féltené otthonát, ahol ezeket a belsőséges élményeket élhetjük meg, nem is beszélve arról, hogy legtöbben munkánk egyik legfinomabb gyümölcsének tartjuk házunkat.

A benne lévő szellemi és tárgyi értékek felbecsülhetetlenek számunkra, így érdemes mindent bevetnünk azért, hogy az év minden napján védve legyen az illetéktelen behatolóktól.

Hogyan segítenek az okos eszközök az otthonbiztonság kialakításában?

otthonbiztonsag

Egy jól kiépített, komplex okos otthon rendszer a legjobb barátunkká válhat jóban és rosszban is. Családtagjaink és szomszédaink helyett is szemmel tartja a házat, ráadásul nem csak napi 1-2 alkalommal, hanem a nap 24 órájában. Ezt senki, és semmi más nem tudja pótolni.

Kültéri és beltéri kamerák felszerelésével akár a világ másik feléről is szemmel tarthatod otthonodat. Manapság már olyan kamerákat vagy kapucsengőket is találhatsz, melyek arcfelismerő funkcióval rendelkeznek, így anélkül kezelik a rendszerhez hozzáadott, ismerősök felbukkanását, hogy téged zavarnának pihenésed közben, de azonnal értesítést küldenek, ha valami gyanús mozgást, vagy ismeretlen illetőt látnak. Így nyugodt szívvel és tiszta fejjel napozhatsz a világ egy naposabb felén, és valóban csak akkor kell aggodalmaskodnod házad miatt, amikor okod van rá.

Az intelligens otthon eszközökkel egy egyszerűen kezelhető applikáción keresztül figyelheted otthonod méréseit és beállításait, így bármi váratlan mérés, például túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet, esetén egyetlen egy mozdulattal változtathatsz az otthoni állapotokon.

Ilyen az általunk használt Fibaro Home Center 2-höz tartozó kezelőfelület is, amit kiegészítettünk saját fejlesztésű elemekkel is, és az okos otthon ügyfeleinkhez való beszerelése után testre is szabunk. Nézd meg a felület bemutató videóját:

Ezen a felületen például szabályozhatod az épületgépészeti eszközeidnek működését, mint például a hővisszanyerő szellőztető berendezés, ha esetleg eddig nem építetted volna ki, hogy a szén-dioxid szintje alapján saját magától vezérelje a rendszer ezt a folyamatot. Egy mozdulattal áramtalaníthatod azokat a helyiségeket, ahol tudod, hogy nem lesz szükséged áramra, vagy a megfelelő intelligens eszközök használatával monitorozhatod a készülékek fogyasztását is.

Jelenlét-szimuláció

Az intelligens rendszerek egyik nagy előnye, hogy távolléted esetében is tudják szimulálni jelenlétedet. Véletlenszerű, vagy előre beállított időközönként fel-, és lekapcsolják a lámpát, leengedik a redőnyt, így senki más nem fog tudni arról, hogy nem tartózkodsz otthon, csak azok, akiknek elmesélted. Ezáltal csökkentheted a betörés valószínűségét, hiszen a tolvajok leginkább az üres, felügyelet nélküli házakat preferálják.

A növényeidről és kertedről is folyamatosan gondoskodik

Az intelligens rendszerek és egy időjárás állomás arra is képesek, hogy figyeljék a leesett eső mennyiségét, és az alapján kiszámítsák, hogy mikor van kerti növényeidnek szüksége egy kis öntözésre. Így spórolhatsz a felhasznált víz mennyiségével ha esik az eső, és nem fognak kirohadni vagy kiszáradni kinti virágaid. A hagyományos öntöző-rendszerrel szemben ezeknek a készülékeknek az a legnagyobb előnye, hogy valóban az időjáráshoz alakítják az öntözési folyamatokat, és nem indítják el kora reggel a locsolást, ha ellőtte pár órával már esett az eső.

Az időjárás állomás és a hozzá kapcsolt ajtó-, és ablakérzékelő további előnyei közé tartozik, hogy eső esetén azonnal érzékelik, ha a nyílászárók esetleg véletlenül nyitva maradtak, és értesítést küld a központi egységnek, és a hozzá csatlakoztatott okos telefonnak, hogy be kell csukni az ablakot, mert be fog ázni a szoba. Így nem kell attól sem tartania, hogy mire hazaér meglepetés várja otthon, és hívhatja a biztosítót a felázott parketta miatt.

Keress meg minket bátran, ha további kérdéseid lennének okos otthon témában, vagy látogass el webshopunkra, ahol megnézheted termékeinket is.