Az okos otthonok már nem csak a szuper gazdagok, és a technológiai megszállottak számára elérhetőek. Elemzések szerint az amerikai háztartások 12,5%-a már okos termékekkel van felszerelve, és ez az arány 2021-re 28% fölé fog ugrani becslések szerint. Hogyan alakulnak az okos otthon trendek 2020-ban? Milyen új termékekre, és intelligens megoldásokra számíthatunk? Fedezzük fel együtt az idei technológiai felhozatalt!

Amiről ebben a cikkben részletesebben olvashatsz:

  1. Egységesített okos otthon-vezérlő platformok
  2. Az okos otthon termékek az eladásokra is nagy hatással lesznek
  3. Még jobb érzékelő technológia
  4. Intelligens bútorok hajnala
  5. Egyre növekvő fenntarthatóság

Nézzük ezeket az elemeket egyesével, hogy még jobban felfedezhessük, hogy mit hoz számunkra a 2020-as év.

1. Egységesített okos otthon-vezérlő platformok

Home Center 2

Amennyi márka, annyi applikáció. Jelenleg a legtöbb smart home készülék, leginkább a Wi-Fi-s termékek, rendelkeznek olyan hozzátartozó mobilos applikációval, ami lehetővé teszi a távoli vezérlést. Ám ha különböző márkájú és gyártmányú eszközöket helyezel el otthonodban, könnyen több tucat app világában találhatod magadat, ami nem hogy megkönnyítené, hanem még meg is nehezíti életedet.

Ennek kiküszöbölésére a smart home világa 2020-ban a standardizált otthon-vezérlő platformok felé fog elmozdulni, ugyanis ezzel is leegyszerűsítik a végfelhasználók életet, és nagyban megkönnyítik a termékek rendszerbe való integrációját.

Megnézem az okos termékeket!

2. Az intelligens otthonok befolyásolják az ingatlanárakat, és eladásokat

Mint ahogy pár éve az amerikai konyha, vagy a hidromasszázs kád hatással volt az ingatlan árakra, 2020-ban az okos otthon készülékek és rendszerek fogják diktálni az ütemet. A legtöbb modern vásárló már olyan funkciókat keres újdonsült otthonában, ami segít az energiamegtakarításban, és a számlák összegének csökkentésében. Így biztosan jó ötlet az otthont felszerelni okos érzékelőkkel és automatizálható termosztáttal.

Azok a vállalkozók, akik lakóparkok építésével, és eladásával foglalkoznak, nem foghatnak mellé, ha még ilyen készülékeket is elhelyeznek az otthonban, mivel már egy pár százezres beruházás több millió forinttal emelheti a lakás értékét.

3. Még eredményesebb érzékelők 2020-ban

okos otthon rendszerAz IoT termékek legtöbbje már rendelkezik különböző érzékelőkkel, de 2020-ban, és a jövőben még inkább kiszélesedni látszik az szenzorokat használó készülékek palettája. Már rendelkezünk érzékelőkkel, melyek jelzik a vízszivárgást, a gázt, vagy a rezgést, de mi lenne, ha még a termeszek jelenlétét is előre láthatnánk már akkor, amikor még semmilyen kárt nem tettek nyaralónkban, vagy otthonunkban?

Már jelenleg is használhatunk olyan készülékeket, amik jelzik, ha merül bennük az akkumulátor, bár ez a funkció még mindig nem terjedt ki az összes smart home eszközre. Ez a trend növekedni látszik idén is, mindaddig, amíg be nem kebelezi az elérhető készülékek teljes spektrumát.

4. 2020: Eljön az okos bútorok kora

Ha eddig intelligens otthoni rendszerekre gondoltunk, leginkább táv-, vagy hang-, esetleg gesztusvezérléssel működő érzékelők, termosztátok, ablak-, és ajtó nyitók, vagy önjáró fűnyírók jutottak eszünkbe. Ám már ez is megváltozni látszik, hiszen a technológia nagyjai az új évtized első éveire teszik az első okos bútorok megjelenését.

okos otthonAz IKEA ebben is az élen jár, hiszen már évekkel ezelőtt bejelentették egy úttörő lámpa elkészítését, ami vezeték nélkül képes mobiltelefont tölteni, ha az okos telefon is ugyanazt a sztenderdet használja.

Ezen kívül már több bútorgyártó cég is elkezdett szorgoskodni ehhez hasonló kényelmes okos bútor létrehozásán, mint például a Sleep Number nevű cég, akik olyan ágyat gyártanak, ami automatikusan igazodik a rajta fekvő ember alvási stádiumához, például fentebb emeli a fejét, ha horkolni kezd.

A futurisztikusnak tűnő ágy mellé még egy olyan intelligens konyhai tároló megoldás is beáll a sorba, ami jelzi a felhasználó számára a polcon lévő termékeket és azok mennyiségét, így mindig tudni fogják, hogy mikor kell belőlük vásárolni. Sőt ezen kívül még arra is képes lesz, hogy az otthon elérhető alapanyagok alapján recepteket javasoljon az ebéd elkészítéséhez.

5. Még nagyobb hangsúly a fenntarthatóságon

Már több beszámolót is olvastunk arról, hogy egy intelligens termosztát akár 30%-kal is képes karcsúsítani a havi számlákat. De az okos otthon termékek környezetvédő hatása egy percre sem torpan meg ezen a szinten, mert 2020-ban még tovább vágtat a technológia a fenntartható háztartások ideálja felé. Például már olyan érzékelőkkel ellátott ruhát is terveznek, ami össze van hangolva a termosztáttal, és a ruhát viselő személy állapota szerint finomhangolja majd a szoba hőmérsékletét. Ezen kívül további mozgásérzékelő fejlesztésekre is számíthatunk, amik az eddigieknél is hangsúlyosabban képesek lecsökkenteni energiafogyasztásunkat.

Mivel senki sem tudja 100% biztosan meghatározni a jövő alakulását, az is könnyen lehet, hogy olyan okos eszközökkel is találkozni fogunk, amikre egy cseppet sem számítottunk de mégis megváltoztatják világunkat, és olyanok fognak elbukni, amikhez nagy reményeket fűztünk. Egy szó mint száz, egy kalandos és újdonságokkal teli út áll előttünk, amely során olyan termékek felbukkanását figyelhetjük és tapasztalhatjuk meg, melyek merőben nagy hatással lesznek életünkre és családunk jövőjére.

Megnézem az okos termékeket!