Ha már egy ideje gondolkodsz azon, hogy otthonodból okos otthont varázsolj, és már nézelődtél a témában, akkor valószínűleg Te is észrevetted, hogy ezerféle lehetőség áll előtted, hogy belevágj ebbe a projektbe. Mégis hol érdemes kezdeni? Mi az első lépés ahhoz, hogy álmaid rendszere megtestesüljön? Cikkünkből megtudod a folyamat részleteit!

Milyen okos otthon megoldások állnak rendelkezésedre?

Alapvetően háromféle megoldás közül választhatsz. Az első lehetőség, ami egyben a legegyszerűbb is, az, hogy a számodra szimpatikus intelligens készülékeket megvásárlod, és az eszközhöz használatos applikáción keresztül távvezérléssel irányítod funkciójukat. Ez leginkább azoknak ajánlott, akik csak minimális mennyiségű feladatot szeretnének automatizálni otthonukban, vagy csak ki szeretnének próbálni 1-2 technológiai újdonságot. Nagy mennyiségben már nem érdemes efelé az irány felé indulni.

Második opcióként a megvásárolt, egymással kompatibilis készülékeket összekötheted Amazon Alexa, Siri, vagy Google Assistant, esetleg más otthoni asszisztens készülékkel, melyekkel egyszerűen hang vezéreltté is válnak a készülékek.

Harmadik módszer, amit azok használnak, akik az otthon-automatizációt igazán komolyan gondolják házukban, pedig a teljes, központi rendszerrel ellátott robotizált rendszer. Ebben az esetben az érzékelők figyelik az otthon állapotát, és a mért, különböző értékek eltérésekor olyan folyamatokat indítanak be a központi egység és a vezérlő készülékekkel együttműködésben, melyek az óhajtott tartományba juttatják az értékeket.

Mitől függ, hogy melyik intelligens otthon megoldást válaszd?

okos otthon fólia A három legfontosabb szempont:

  1. Mekkora mértékű automatizációt képzelsz el otthonodban
  2. Mennyit szánsz a projekt kivitelezésére
  3. Mennyire érzed magad képesnek arra, hogy saját magadnak készítsd el otthoni rendszeredet

 

Ha az álmod az, hogy ne kelljen manuális folyamatokat végezned otthonodban, mint például a redőnyök le-, és felhúzása, és értékes időt spórolj meg magadnak, akkor mindenképpen fordulj egy olyan profi kivitelező céghez, aki A-Z-ig mindent elvégez számodra. Az igényfelméréstől kezdve, a tervekig, és az utolsó felszerelt csavarig.

Az első lépések…

Az elképzelések megvalósításához elsőnek vagy Neked, vagy a kiválasztott kivitelező cégnek ki kell választania azt a központi platformot, ami otthonod vezérléséért lesz felelős. Teljes otthon-automatizáció esetében mi a Fibaro Home Center 2 interfészét használjuk minden ügyfelünknél, hiszen ez a felület egyszerűen átlátható, könnyen kezelhető, és minden olyan funkció megtalálható rajta, amire egy okos otthon tulajdonosnak szüksége lehet.

Ha nem a harmadik intelligens otthon automatizációs lehetőség mellett döntesz, akkor pedig a termék által készített telefonos applikáció fog vezérlő-platformként funkcionálni, vagy az otthoni asszisztens, melyet kiválasztottál az igényeidnek megfelelően.

Eszközpark-tervezés, kompatibilitás-ellenőrzés, majd beszerzés

Amint kiválasztottad a számodra legmegfelelőbb stratégiát, pontosan tudnod kell, hogy milyen munkafolyamatokat szeretnél elvégeztetni okos otthonoddal. Teljesítménymérés? Okos reggeli ébresztés? Fények-, és zsaluziák automatizálása? Esetleg az öntözőrendszer manuális beállításairól akarsz elfeledkezni?

io-tec partnerMiután ezt kitaláltad, már csak a terveidnek megfelelő eszközöket kell megtalálnod. Az események okos menedzselése érdekében szükséged lesz egy vezérlőre, ami kivitelezi az elvárt cselekvést, pl elindítja a szellőztető rendszert. Emellett egy érzékelőre is, ami folyamatosan monitorozza azt az értéket, ami befolyásolja, hogy a vezérlő mikor, hogyan, és mennyire módosítsa az irányított eszköz beállításait. Keresgélés közben figyelj arra, hogy a választott eszközök képesek legyenek kommunikálni egymással, tehát egy rendszerbe lehessen integrálni őket. Így például a Z-wave-es vezérlőkhöz, Z-wave-es érzékelőket keress, vagy otthoni asszisztens esetén mindenképp ellenőrizd le, hogy az eszköz kompatibilis-e vele.

Miután megtaláltad hőn áhított termékeidet, nincs más dolgod, csak beszerelni, vagy beszereltetni azokat otthonodba.

Legegyszerűbb dolga egyébként annak van, aki Wi-Fi-s termékek mellett teszi le a voksát, hiszen ezek kommunikációjához már semmit nem kell otthonodba beszerelni, hiszen biztosan rendelkezel vezeték nélküli internetkapcsolattal. Ezek a készülékek ugyanis ugyanazt a sávszélességet használják, mint Te, amikor böngészel a neten. Így csupán csak rá kell kapcsolnod az eszközt a netre, összekötni a mobil applikációval, és elhelyezni a helyén, ezután már azonnal használható is. Viszont arra vigyázz, hogy ha túl sok ilyen kütyüt szerelsz be, könnyen felhasználhatják előled a sávszélességet, és ha nem figyelsz eléggé a kompatibilitásra, gyorsan ezernyi különböző applikáció között kell majd zsonglőrködnöd.

Miket irányíthatsz ezekkel az intelligens otthon rendszerekkel?

Egy okos otthonban az a legjobb, hogy engedi a képzeleted szárnyalni. Nem túlzás azt állítani, hogy valóban minden elképzelés valóra váltható velük. Így például irányíthatod otthonodban a:

  • Zenelejátszókat
  • Televíziót
  • Fényeket
  • Árnyékolókat
  • Hőmérsékletet
  • Biztonsági rendszert
  • Más eszközöket, és kiegészítőket

Reméljük, hogy cikkünk segített abban, hogy hogyan indulj el az okos otthonod felé vezető úton, illetve abban, hogy melyik megközelítést kell választanod az elképzeléseidnek megfelelően. Látogass el okos otthon webshopunkra is, ha körül szeretnél nézni kínálatunkban.