Egyik kedves kollégánk beszámolt arról, hogy ő saját otthonában milyen intelligens otthoni automatizmusokat alakított ki. Egy teljesen önműködő rendszert épített fel, ahol nincsen szükség emberi beavatkozásra, csak akkor ha az okos otthon beállításaitól eltérő eseményt szeretnénk elindítani. Olvasd el Te is beszámolóját, és meríts ötleteket belőle saját házadba!

Teljes otthon-automatizálás

Otthonunkat mozgás-, és hőmérséklet-érzékelőkkel szereltük fel, melyek helyettünk megoldják a fűtés-hűtés szabályozást, riasztó ki/be kapcsolást, és még a fények le-, és felkapcsolását is. Emiatt mi és a gyerekek bárhol járhatunk-kelhetünk a házban a hőmérséklet sosem esik a a beállított minimum alá, vagy a maximum fölé. És a mozgásérzékelős fényvezérlés miatt, sosem marad véletlenül felkapcsolva a lámpa, ami gyakran megesik egy olyan otthonban, ahol több kisgyermek is van :). Ha elhagyjuk az otthonunkat, az okos otthon rendszer ezt érzékelve élesíti a riasztót, és az ahhoz hozzákötött biztonságtechnikai rendszert.

okos otthon io-tecEzen felül, otthonunkat GPS-alapú kapu/bejárati ajtó vezérléssel is elláttuk. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha mi, feleségemmel, külön-külön időpontban zsebre vágjuk a kulcsunkat, mozgásunkat érzékelve a rendszer gondoskodik az ajtók zárásáról és otthonunk biztonságáról.

Tehát mire az autóhoz érünk, az ajtót bezárja a rendszer és élesíti a riasztó berendezést is. Mivel érzékeli, hogy nem tartózkodunk otthon, mérsékli a fűtést/hűtést, amit egy levegő-levegő hőszivattyú szabályozásával valósít meg.

Amint kiérünk a kapun, 10-20 méter múlva bezárja azt, így még a kocsiból sem kell kiszállnunk, vagy a távirányítót nyomkodnunk. A munkahelyünk 20-22 kilométerre helyezkedik el otthonunktól, azt is beállítottuk, hogy ha a 30 km távolságot mindketten túllépjük, (ami általában azt jelenti, hogy vagy szülőkhöz megyünk, vagy kirándulni, vagy hosszú hétvégére) az okos otthon rendszerünk még jobban leveszi a fűtést/hűtést egy gazdaságos szintre. Ezen felül aktivizálódnak a biztonsági kamerák, a mozgásérzékelők és a riasztó rendszer is, és teljes mértékben érzékennyé válik a mozgásra és a nyílászárók nyitására.

Gazdaságos megoldás

Ha otthon vagyunk, de nem használunk egy helységet több órán át, akkor abban a helységben ismét mérsékli a hőmérsékletet. Ha benyitunk, vagy mozgást észlel abban a szobában, akkor azonnal visszakapcsolja azt. Ezzel megspórolja nekünk a hőmérséklet manuális állítását, és úgy figyel oda a gazdaságosságra, ahogy mi erre a mindennapok folyamán nem lennénk képesek.

okos otthon távoli irányítás

Ezen kívül, a redőnyöket/zsaluziákat évszaknak, napjárásnak, külső-belső hőmérsékletnek, viharnak megfelelően automatikusan mozgatja,

lamella dőlésszöget állítja. Ezzel azt biztosítja, hogy szobáink a nyári nagy hőségben sem melegednek fel annyira napközben, hogy a hűtést magas fokozatra kelljen kapcsolnunk, ami ismét jót tesz a villanyszámlánknak.

Távollétünkben arra is képesek vagyunk, hogy ha szülő vagy a takarítónő jön hozzánk, néhány gombnyomással beengedjük az otthonunkba, de akár saját egyedi belépőkódot is adhatnánk nekik, amit ha felhasználnak, értesítést kapunk róla.

Nyaralásunk során sem aggódtunk az otthonunk állapota miatt, mert a központi rendszerbe belépve minden értéket követni tudtunk, és ha valami problémát észleltünk, pár kattintással orvosolni tudtuk is azt.